• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa kina domowego

• Autor wątku Autor wątku kowad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nawet tak krytykowana 8 dała by rade a widać paweł nie słyszał dobrej 8 z dobrym wzmaczniaczem w akcji w kinie domowym.

i znowu sie zaczyna... ;]

---------- Post dodany o 21:08 ---------- Poprzedni post o 20:49 ----------

przypomnialo mi sie
http://stx.pl/s-200-kolor-czarny-subwoofer.html tu jest bardzo dobry tani glosnik idealny pod SUB-150!
zapytaj o zakup samego glosnika
glosnik brzmi zupelni inaczej niz wygladajacy tak samo GDN 27-150-4 SC
S-200 jest bardzo kulturalny, schodzi zaskakujaco nisko jak na ta cene i wystarczajaco szybki... do kina nawet za szybki
jedyna wada tego suba to za slaby wzmacniacz ktory ogranicza jego glosnosc
jak masz SUB150 to zagra glosniej czyli wyeliminujesz jego wade ;)

Shiver Ja wiem ze do br ale clozet wyeleminował by problem strojenia br;)
Pawel S. Ja naprawde nie chce zaczynać kolejnej wojny,Mówisz ze 8sie zgubi ja słyszałem 8 Która grała niżej głosniej i z wiekszym cisnieniem niz nie jedna 12 wiec takie gadanie jest naprawde bzdurne,Jasne mds08 zniknie ale nie aż tak żeby nie było jej widac w scenie,Masz racje suba dajmy w odstawke i skupmy sie na frontach bo na koniec sie okaże ze fronty sa wystarczajace i nie ma potrzeby robienia suba.

Mówisz ze 8sie zgubi ja słyszałem 8 Która grała niżej głosniej i z wiekszym cisnieniem niz nie jedna 12 wiec takie gadanie jest naprawde bzdurne

ja dobrze wiem ze sa takie wyjatki...
ale czy zwrociles uwage na proponowane glosniki i na glosniki od kina?
tam 8" w tej cenie zniknie!

Było kilka postów wyżej że bez sensu jest budować do twojego pokoju kino domowe na 18cm midwooferach. Dostałeś dobrą propozycje więc zrób fronty, stelity i centralne a następnie zbuduj DOBRY subwoofer

Dostałeś dobrą propozycje więc zrób fronty, stelity i centralne a następnie zbuduj DOBRY subwoofer

O której propozycji mówisz? Dostałem tutaj już wiele propozycji, jednak bez konkretnych rozwiązań, czyli bez schematów zwrotnic, litrażów itp...

Ok. To może inaczej zapytam... Jakie zestawienie głośników na fronty, centralny i satelity z proponowanych tutaj będzie najlepsze?

Moja wcześniejsza propozycja na STX-ach w jakim pomieszczeniu miała by sens?

Ok. To może inaczej zapytam... Jakie zestawienie głośników na fronty, centralny i satelity z proponowanych tutaj będzie najlepsze?

Boże... Zostało już napisane że klony siest

Moja wcześniejsza propozycja na STX-ach w jakim pomieszczeniu miała by sens?

Paweł ci napisał że w 40m2. Nawet swojego wątku nie czytasz?

dobra, rob te STXy i bedzie spokoj
przynajmniej masz schematy skrzynek i zwrotnic (kit z tym ze do tonsili tansze)

W 40 metrach pod warunkiem ze wszystkie kolumny puścisz na pełne pasmo. A on ma ciąć tyły i centrala, a po mojemu również fronty. Stąd polemika o subie jest jak najbardziej uzasadniona, bo on musi być kupiony razem z frontami.

Kowad kupuj Siesty, lub rób siesty na front. Jak jest/będzie zwrota to sobie zrobisz centrala i surroundy identyczne (Czyli siesta ucięta na wysokości dolnego midwoofera).

---------- Post dodany o 17:33 ---------- Poprzedni post o 17:02 ----------

To powyżej jest opcją numer jeden. Ja osobiście bym się w tonsile nie bawił tylko zrobił to poniżej plus suba polecanego przez Pogromcę (tego push-pulla).

Fronty i surroundy http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege/2_wege/aria_light/index.html
Central http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege/2_wege/aria2_light/index.html

Małe, zgrabne z ciekawą wysokotonówka i midwooferem grającym ładną średnicą. Sub uzpełni ci resztę poniżej 100Hz, przy których musisz ciąć ten zestaw.

Tak. Cztery Arie Light i jedna Aria 2 Light na centrala. Plus sub potrafiący zrobić zamieszanie czyli, według Pogromcy, push-pull na dwóch stxach w Br.

Na początek zrobisz dwie arie light i subwoofer a poźniej dobudujesz arie na surroundy i centrala. I będziesz miał spójność brzmienia znakomitą plus odpowiednie zejście z subwoofera jakże potrzbne do oglądania niektórych filmów (Np. Transformers 3 - paściarski pod każdym względem tylko nie technicznym, fenomenalne efekty dzwiękowe i znakomite efekty komputerowe).

Monitorki będą cię kosztowały 800zł a głośniki do suba (Zalezy jakie wybierzemy) około 300zł. Będziesz musiał dołożyć ze stówe na drewno i wykończenie (Choć to ostatnie może poczekać).

Ostatnia edycja:
moim zdaniem tonsile graja zdecydowanie lepiej od tego visatona,
pozatym troche slabo na frontach bedzie np przy samej muzce, jaka to ma efektywnosc... ot monitorki do kompa

Jako, ze obecnie walcze z projektem monitorow na glosnikach ze Siest, to niesmialo powiem, ze efektywnosc Tonsili jest niska i w zyciu nie skopiowalbym Siest. Takie nudne, ciche, niesmiale granie. Kompletnie nie moja bajka.

Ok. Więc już fronty, centralny i monitorki mam wybrane. Jak na moje potrzeby będzie to wystarczające. Teraz czas na suba. Przy zamówieniu płyt najlepiej wszystkie zamówić za jednym razem. Kupowanie przetworników będzie na raty. gooralesko piszesz o subie push-pull w BR. Możesz podesłać co by dobrze zagrało przy tych kolumnach? Jeżeli się znajdzie coś do mojego panela, to będzie super.

Powrót