• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa kina domowego

• Autor wątku Autor wątku kowad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
monitorki 1x GDN 15/40/5 4ohm + 1x H1280-06 22TFF - w obudowie zamkniętej
centralny 2x GDN 15/40/5 4ohm + 1x H1280-06 22TFF - w obudowie BR

Zrobiłbym na odwrót, central w zamkniętej i monitorki w BR, ewentualnie też w zamkniętej.

Sub 1x GDN 20/80/2 - w obudowie Band Pass 6th

Napisz dlaczego chcesz BP6th? Bo jeśli nie ma jakiejś wyraźnej przyczyny to chyba lepiej jakiś klasyczny BR. Ewentualnie jeśli masz miejsce to TL, w obudowie do suba trudno coś spieprzyć w TL.

z tego co czytałem, to GDN 20/80/2 jest ciekawym głośnikiem. Chciałem spróbować najpierw z BP6th, jak nie wyjdzie to ten sam głośnik wrzucę do BR (obydwie obudowy z powyższych linków). Wolę nie robić TL żeby zajmował mniej miejsca.

Odnośnie centralnego, to masz rację. Zamknięta będzie lepsza, tył też w zamkniętej wole zostawić.

Wszystkie obudowy zamknięte? Wydaje mi się, że to trochę dziwna koncepcja, ale to może przez mój skromny zasób wiedzy w tym temacie... Nie spotkałem się z takimi rozwiązaniami.

kowad Nie widze w tym nic dziwnego.
Ja bym proponował subwoofer br i kolumny clozet wtedy bedzie ładne zgranie fazowe;)

Wszystkie obudowy zamknięte? Wydaje mi się, że to trochę dziwna koncepcja

w przypadku kina to nawet i lepiej
ampli kina i tak aktywnie odcinaja bas na kolumny - wiec po co marnowac przestrzen? a bas idzie z suba...
co innego w stereo - tutaj moze lepiej fronty w b-r?

Niech kowad zbuduje najpierw fronty w zamkniętej budzie i subwoofer porządny. Odcięcie frontów na 80/100Hz, postawienie suba pomiędzy frontami i skonfigurowanie wzmacniacza suba da mu, a zaryzykuję, ta samą jakość jak podłogowe stereo schodzące podobnie jak sub.

w takim razie, jakiej wielkości powinny być kolumny (fronty) i czy kolumny pozostawić takie same jak wcześniej? Czy zwrotnice zastosować te same co do siesta? Sub na Visatonie W200S - 50l BR będzie jak dla mnie jak najbardziej OK.

kowad daruj sobie subwoofer na Visatonie W200S naprawde szkoda pieniedzy,Lepiej wziasc weglowego stx 8 cali:)

w przypadku kina to nawet i lepiej
ampli kina i tak aktywnie odcinaja bas na kolumny - wiec po co marnowac przestrzen?

Mniej bym się martwił zajmowaną przestrzenią niż zgraniem fazowym frontów br z subem.

kiepski subek w porownaniu do reszty zestawu

Też tak myślę, przydałoby się coś większego kalibru jeżeli ma ruszyć flakami.

za 250zł kolega może miec 2x12stxa.
Pytanie czy idzie na jakość czy na ilość,No i panel sub150 raczej nie napedzi dużych głosników.

Kowad ile zgodzisz sie wydac na głośnik subwooferowy?

Do panów powyżej - W200S warty jest około 190zł (Więc pułap cenowy odpowiadający Seasowi i Tonsilowi, które mają siedzieć w monitorkach) i w tychże 50 litrach BR ma, według Visatona, zagrać całkiem nisko (-6Db na 33Hz). Nie wydaje mi się aby to był "kiepski subek w porównaniu do reszty zestawu".

Ostatnia edycja:
to juz lepiej kup za 200zl MDS08 pieknie gra z tymi tonsilkami. (chociaz moim zdaniem wciaz moze byc troszke malo, bo reszta zestawu naprawde jest fajna) sam mam monitory ala siesty + mds i poki co nie zamierzam zmieniac:)

Chciałbym mimo wszystko pozbierać troszkę konkretów, ponieważ nie mam jeszcze pełnych informacji na temat przodów, a przeszliśmy już dalej, czyli do suba. Więc, co włożyć do frontów, do jakiego litrażu i jakie zwrotnice?
Przy 2x GDN 15/40/5 4ohm + 1x H1280-06 22TFF trzeba robić (projektować) nowe zwrotnice
przy 2x GDN 15/40/5 4ohm + 1x GDWK 10-250-8 AWX zwrotnice są u akustyka, ale ten GDWK jakościowo gorszy

Powrót