• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa kolumn estradowych

Czyli zrobię na 90 litrów obudowy powinno być ok. A mógł by mi ktoś wyliczyć bas refleks do nich ? oczywiście tak jak stx podaje na 40hz

A może zajrzyj do artykułów na stornie głównej (WinSID) i będziesz wiedział na przyszłość jak to liczyć... Wprowadzasz parametry głośnika, podajesz litraż i strojenie w dalszym etapie i masz zakładkę, która pokazuje Ci wszystko o rozmiarze br, którym możesz manipulować... Jak nie dowiesz się sam takich rzeczy, to nie będziemy czytać takich wątków, bo na pewno nie poradzisz sobie z resztą...

Ja obliczałem już w win isd i wyszło mi dwie rurki po 8cm średnicy i długości 18cm. ale nie wiem czy dobrze mi wyszło i dltego się pytam czy ktos by obliczył.

Nie możesz wychodzić z założenia, że wszystko będziesz miał pod ręką jak napiszesz, że nie wiesz. Wrzuć screeny tego co wprowadziłeś i to co pokazał Ci program.

Dużo trwalsze i lżejsze są sklejkowe, choć droższe.

O to chodzi że mam pełno takich płyt wiórowych w piwnicy. Niektóre oklejone są fornirem to z szafek a niektóre czyste i chcę je wykorzystać.

---------- Post dodany o 17:44 ---------- Poprzedni post o 17:29 ----------

A i pytanie czy wytłumić te kolumny ? czy nic do środka nie dawać?

Musisz to sprawdzić "nausznie", jak będą zbyt "jazgotać", to trzeba będzie dać trochę wytłumienia. Najlepiej dowiedzieć się ile i gdzie daje STX do swoich paczek.

A po co się dowiadywać? wytłumienie daje się na słuch.
I tak będziesz musiał coś tam włożyć, więc się dowiesz podczas testów :)

Kolumny będą jednak prostokątne nie trapez bo nie mam sprzętu by zrobić trapez. A po drugie to moja pierwsza konstrukcja.

Warto się trochę pomęczyć i zrobić trapez, bo nierównoległości ścianek są korzystne sonicznie, ograniczają powstawanie fal stojących w obudowie , no i wygląd ciekawszy (profesjonalny)

Kolumny będą jednak prostokątne nie trapez bo nie mam sprzętu by zrobić trapez

A czego nie masz?
Ciąć pod kątem nie musisz, wystarczy dobrze pomyśleć jak to wszystko połączyć i się uda.
Szczeliny wypełnisz klejem, brzegi płyt od frontu wyrównasz tarnikiem.
Jeśli chcesz kolumny okleić dywanikiem to nic nie będzie pod nim widać.

Napisałeś że masz pełno płyt wiórowych, więc czemu nie spróbować?

Bo jestem troche z tych niecierpliwych i jak mi cos nie wychodzi to sie szybko denerwuję ;/ Ale spróbować można wygląd trapezu bardziej mi sie podaba ale odpycha mie od tego moj brak umiejetnosc:)

---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post o 19:51 ----------

chociaż tu ladnie wyglądają i prostokątne pudła https://www.youtube.com/watch?v=NCzYzwh68FI

---------- Post dodany o 21:55 ---------- Poprzedni post o 19:56 ----------

a chciałbym zasotosowac zamiest rurek bas refleks samemu zrobić trójkątne bas refleksy z płyt jak to obliczyc ?

Powrót