• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa kolumn na Alphard EW-120

Reakcji
0
Witam.
Posiadam dwa głośniki firmy Alphard EW-120 i zastanawiam sie nad ich wykożystaniem ale nie mam pojęcia o obliczaniu pojemności skrzyni.

Hciałbym poprosić o obliczenie pojemności skrzyni z otworami BAS-refleks i zaproponowanie jakiś tanich głośników średnio i wysokotonowych ze zwotnicami. Wiem że alphard to nie za dobry wybór ale aktualnie je mam i tylko się kurzą w końcie pokoju a zresztą nie zalerzy mi na jakiś wygórowanych parametrach poniewarz głośniki mają stać u mnie na wsi w stodole :lol:

Posiadam dwa głośniki ALPHARD EW-120 i szejść rur bass reflex (średnica wewnętrzna 49mm długość 101) nie wiem czy lepiej w otwartej skrzyni czy zamkniętej.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dzięki.

Przepraszam zapomniałem podać parametrów :mrgreen:

Impedancja [ohm] 4
Rozmiar głośnika [cale/mm] 12"30cm
Magnes [mm] 40
Moc [ Waty Max ] 160W
Moc [RMS] 100W
Magnes waga [g] 680
Pasmo przenoszenia [Hz] 32-3500
SPL [dB] 89
Karkas cewki Alu
Średnica cewki [cale / mm] 1
X-max [mm] ą 3,2
Fs [Hz] 32
Re [Ohm] 3,7
Le (1kHz) [mH] 0,81
BL 7,9
Qts 0,95
Qms 4,57
Qes 1,21
Vas [L] 130
Mms [g] 67,9
Cms [mm/N] 0,30

Ale zajebiste forum naprawde!!!!
Aby tylko gadać że ten głośnik jest słaby to każdy potrafi.
Zero pomocy!!!!

a czego sie spodziewasz?? ze odwalimy za ciebie cala brudna robote??
masz parametry, WinISD jest w download a jego instrukcja na stronie glownej
wpisuj i jazda z tym...

sowa16 ten glosnik nie nadaje sie do obudowy BR .... tylko i wylacznie zamknieta ... daj mu z 45L do tego jeszcze troche wytlumienia i bedzie git

do tego dorzucilbym 2x visaton FRS 8 M w osobnej komorze... podzial na okolo 250hz

Powrót