• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa kolumn o brzmieniu słuchawek?

Paweł, jak mam mieć zejście jak słuchawki, to bez 3 dróg się nie obejdzie.

Coś te opisy autora nie są za kwieciste to może ja sprecyzuje . Rzeczone AKG grają jasno z mniejszą ilością basu.
skoro nie sa to przebasowione sluchawki to moze 3 drogi wystarcza ;)
jakby autorowi brakowalo basu to by zmienil sluchawki na te popularne buczydla :p

mam kulumny Unitra [Tonsil ZG10 10w]
teoria sie potwierdza - zapomnij o tych kolumnach!! :p

Myśle ze 3 drożne ;D tylko nie wiem czy sie różnią
no nieee!! google i czytaj!! :p

budzet dosc pokazny. czy jestes pewien ze chcesz to robic sam? bo za tyle da sie kupic gotowe kolumny
chyba ze chodzi o przyjemnosc z budwy... ;)

Obawiam się że z taką małą wiedzą to wyjdzie z tego potworek a nie kolumny...abym się mylił ;) .

Nic nie decyduj. Idź do jakiegoś sklepu ze swoimi dobrze znanymi utworami. Spędź tam parę godzin czasu na odsłuchach. Monitorki z małymi głośnikami, podłogowe dwu i dwuipół drożne, na koniec 3 drogi na co najmniej 8 calach. Zobacz jakie granie ci lepiej pasuje. I wróć. Łatwiej ci będzie coś doradzić.

Dobry pomysł, może byc cięzko ale zobacze.

Ostatnia edycja:
Kwestia pomieszczenia i jego adaptacji. Żadna kolumna nie zagra, bez dobrego zgrania z akustyką. W Rzeszowie jest sklep Nautilus 2, mają show room. Może akurat uda Ci się tam przetestować jakieś budżetowce i złapać punkt odniesienia do diy ;)

Dla mnie jest jedna kwestia dzwieku, ktora ciezko uzyskac na kolumnach, po przejsciu z dobrych sluchawek. To jest rozdzielczosc i separacja dzwieku. Dobre sluchawki moga grac bardzo rodzielczo, akcentowac kazdy detal, ktore wiekszosc kolumn zwyczajnie maskuje i kompresuje, wrecz wygladza, splaszcza u usrednia. Dzwiek w pewnym sensie traci zycie. Z drugiej strony scena na sluchawkach jest dosc ulomna choc moze sie podobac.

Czy aktywacja kolumn (aktywna zwrotnica+bezpośrednie zasilenie głośników) może być sposobem aby nie tracić tych wszystkich niuansów?

Gdzieś doczytałem, że aktywne zasilanie tych samych głośników daje nad nimi lepszą kontrolę, bardziej szczegółowe/dokładne brzmienie, słychać więcej niż ma to miejsce w klasycznym rozwiązaniu. Dodatkowo eliminuje się wzajemne oddziaływanie głośnik-filtr i jeszcze coś tam.. można o tym poczytać.
Więc jakby przymknąć jedno oko ;) jest to być może jakiś krok aby zbliżyć się do tych słuchawek?

Więc jakby przymknąć jedno oko jest to być może jakiś krok aby zbliżyć się do tych słuchawek?
zapomnij :p
to sa minimalne roznice a koszt rosnie koszmarnie!

wybierasz sie gdzies cos posluchac?
bo jak na razie nawet nie masz wyobrazenia jak graja kolumny! :p
bo to co masz to tak leciwy sprzet ze ledwo dzwiek z siebie wydaje :p
niestety technika poszla mocno do przodu i nawet na najtanszych glosnikach to wyraznie slychac ;)

Gdzieś doczytałem, że aktywne zasilanie tych samych głośników daje nad nimi lepszą kontrolę, bardziej szczegółowe/dokładne brzmienie, słychać więcej niż ma to miejsce w klasycznym rozwiązaniu. Dodatkowo eliminuje się wzajemne oddziaływanie głośnik-filtr i jeszcze coś tam.. można o tym poczytać.
Więc jakby przymknąć jedno oko jest to być może jakiś krok aby zbliżyć się do tych słuchawek?

Korzyści z aktywacji kolumn moim zdaniem sa tam, gdzie zwrotnice sa bardzo rozbudowane i gdzie mozemy sobie pozwolic na calkowita dowolnosc w podejsciu do projektu. Nie uwazam, ze zestawy aktywne sa gorsze od pasywnych, wlasciwie to pasywne sa gorsze jesli bedziemy patrzec na sprawe w ujeciu bezkompromisowym, ale korzysci w dosc prostych projektach wcale nie sa takie oczywiste.

Jezeli budujesz zestawy dwudrozne, oparte o glosniki, ktore mozna polaczyc nieskomplikowana zwrotnica, z mala iloscia elementow, to moim zdaniem pakowanie sie w pelna aktywacje wcale nie musi wyjsc zdecydowanie na plus.

zwolennicy car audio (mam na myśli zaawansowanych użytkowników Sound Quality) przez dlugie lata twierdzili ze tylko aktywny podzial sie liczy...
od 2-3 lat dopiero zauwazyli ze jednak na pasywnych zwrotnicach da sie uzyskac lepsze "osiagi" i powoli przechodza na pasywne zwrotnice ;)

Przy podziale aktywym w CA niewatpliwa zaleta jest mozliwosc regulacji opoznienia, ktore ciezko zrobic pasywnie, a wlasciwie wrecz jest to niemozliwe ( przy tak duzych roznicach czasowych miedzy glosnikami ).

tylko co z tego ze oni zachwycaja sie takimi szczegolami, a pasmo gory-doliny? :D
powaznie! jak pierwszy raz pojechalem na finaly EASCA do bydgoszczy to bylem w szoku jakie niedopracowane systemy byly na finalach :p
ale z roku na rok coraz lepszy poziom ;)
no i zanim wycofali EASCA SQ w polsce to wlasnie zaczynali robic to pasywnie

Korzyści z aktywacji kolumn moim zdaniem sa tam, gdzie zwrotnice sa bardzo rozbudowane
zgadzam się jak najbardziej
wlasciwie to pasywne sa gorsze jesli bedziemy patrzec na sprawe w ujeciu bezkompromisowym
jak najbardziej

od 2-3 lat dopiero zauwazyli ze jednak na pasywnych zwrotnicach da sie uzyskac lepsze "osiagi"
jeśli porównać najtańsze rozwiązania aktywne i ,,czerwone kondy ,, pasywne to tak

- - - - - aktualizacja - - - - -

tak jest

- - - - - aktualizacja - - - - -

trzeba rozróżnić filtry aktywne analogowe i cyfrowe , to różne techniki , tutaj ci którzy wiedza o czym mówią opowiedzą o cyfrowych.
https://www.dynaudio.com/dynaudio-academy/2017/march/ask-the-expert-active-crossovers

Ostatnia edycja:
zastąpienie zwrotnic pasywnych gdzie jest potrzeba rozbudowanej zwrotnicy zwrotnicą dsp jest jak najbardziej uzasadnione i można zniwelować różnice czasowe dźwięku z poszczególnych dróg , oczywiście jakość dźwięku to jakość dac , wzmacniaczy i głośników.

Ostatnia edycja:
Powrót