• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa kolumn, oraz dobór wzmacniacza.

Reakcji
0
Cześć, posiadam głośniki :
- wm. Stx. 5.1.140.8. F. S. Mc. X
- t. Stx. 4.1.200.8.f.p.pc
Chce zrobić do nich kolumny, jaki litraz powinny mieć obudowy? Cl, br?

Obudowy będą z mdf, + fornir dębowy + olejowosk, albo lakier . Front krawędzie zaokrąglone, frezowany otwór pod głośniki, żeby kosze się schowaly. Front pokryty eko skóra, czy ktoś robił podobne i może pokazać jak to wygląda?

Standy dół oraz gora z blachy stalowej gr6mm, pomiędzy profil stalowy 80x80x2, malowane proszkowo na czarno.

Wzmacniacz? Jeszcze nie wiem, będę coś szukał i pytal Was. Ktoś może coś polecić?

Pudła będę robił sam, standy również. Proszę tylko o radę czy to wszystko co przedstawiłem powyżej ma sens i jest zgodne ze sztuką? Pozdrawiam

Zamiana głośników nie wchodzi w grę, gdyż napisałem, że posiadam owe głośnik.

Bardzo szkoda że zaczałeś od tej strony.
Niestety nie ma do tego zestawy projektu zwrotnicy.
Obudowa około 10litrów. Strojenie musisz dobrac ale pewnie cos około 50-60Hz.
Zwrotnice kupiłeś w STX więc pewnie jest to zwykła zwrotnica z przypadku. Nie jest projektowana pod te głośniki.
Jak sam napisałeś "usłyszeć z nich dźwięki" będziesz mógł ale to nie będzie dobre granie.
Pytałeś też czy jest to zgodne ze sztuką? Odpowiadam, nie jest to zgodne ze sztuką.
Na forum jest sporo projektów które warto skopiować. Są projekty obudowy i schematy zwrotnic zaprojektowane i z pomiarami do konkretnych głośników.

Powrót