• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa kolumn (Poczatki sa zawsze najtrudniejsze)

Reakcji
0
Witam. Na wstepnie dopiero zaczynam przygode z DIY. Chciałbym zbudować własne kolumny. Zastanawiam sie czy podlogowe czy podstawkowe? Mam 14m2 , wymiary pokoju to: 3.20 x 4.35. Czekam na propozycje. Amplituner narazie mam z Kenwood kr-a 4010. W przyszlości bede wymienial na cos lepszego. Prosze o pmysły projektów oraz od czego mam zacząc.
1] Jakie są najlepsze firmy głośników, i jak się ma do cen?

Nie wiem czy ważne ale napisz; będą wykorzystywane do filmów oraz muzyki typu [dzem , ac/dc, dance party, teen impreza, itp.]

Ostatnia edycja:
Zastanawiam sie czy podlogowe czy podstawkowe?

To zależy od woofera jaki zastosujesz.
Jeśli dany głośnik będzie potrzebował znacznego litrażu, to będziesz musiał zrobić podłogówki... chyba że lubisz duże monitory ala Tonsile.

Wielkość woofera dobiera się do wielkości pokoju (oraz moim zdaniem głośności z jaką będziemy słuchać).
W 14m* spokojnie poradzi sobie woofer 6,5".
Głośnik 6,5" potrzebuje + - 17L.
Monitor z takim litrażem to już duży monitor i zgrabniej wyglądałaby wąska podłogówka.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Za wszystko czy same głośniki?

woofer to glosnik basowy czyli niskotonowy? ogolnie lubie jak kolumny sie prezentują ale to nie jest rzezcz pierwszorzedna . Cene podalem dla orientacji nnie wiecej ale zaluzmy ze za same glosniki.

Cześć,

Ja przymierzam się do https://diyaudio.pl/showthread.php/29026-SB-Monitor-SB15NBAC-8-amp-SB26ADC-projekt-by-borys
Mają to być zamienniki fabrycznych do Denon Ceol N9. Miałem zamiar kupić Dali Zensor 3, ale kusi mnie, aby zrobić coś samemu.

Jak wypada taki projekt w porównaniu np. do Dali Zensor 3? Jeden z forumowiczów napisał, że fabryczne monitory ten projekt "zjada na śniadanie", jestem ciekaw jak wypada w porównaniu do Dali Zensor 3.

Takie jakie pasują do danego projektu, nie ma tego jednego wybranego.
Czasami jest "moda" na jednego producenta, bo się czymś wybije, obecnie to chyba ceramiki są takie tip top ^^

jakich producentów głośników do budowy polecacie?

Scan Speak, Seas, SBacoustic, Dayton Audio, Vifa, STX, to głośniki najczęściej używane.
Ale firm jest znacznie więcej: Accuton, Eton, Morel, Audax, Aurum Cantus, Wavecor, Tang Band, Fountek, Peerless, Monacor, Visaton, Fostex, Sonido...

Ostatnia edycja:
Powrót