• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa Kolumn - Pomoc

• Autor wątku Autor wątku JCB4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wiecie co... Coś w tym musi być bo kolumna np firmy stx z tymi głośnikami co mi polecacie to kosztuje jedna 835zł a kolumna z innymi "większymi głośnikami" kosztuje jedna 399zł. A do tych kolumn jak wy mówicie zastosować po jednym wysoko tonowym?? Dało rade by potem do tego zestawu dorobić takie satelitki czy nie bardzo ??

Satelitek możesz dorobić potem więcej niż ruski ma na orbicie sputników. "Zastosuj" po jednym wysoko tonowym i będzie gitara.

No to zależy od tego czy nowy czy używany... Jeśli ma być to używany to tak do 500zł

nadal bym się upierał przy uniampie lub symku jeśli chodzi o diy, jeśli o gotowe to jakąś yamahę by trzeba poszukać, to tyle z mojej strony :wink:

to fajnie ze sie zdecydowales ja moge tylko podpowiedziec jak bys mogl to doloz do tej nowej wysokotonowki co jest w tym zestawe na stronie stx-a bd duzo lepiej brzmial niz pj-ka :wink:

JCB4 napisał:
a firma harman/kardon ?
sama firma nic nie da, wszystkie ich wzmaki nie są udane a wręcz odwrotnie zawsze jest, tj kilka modeli z danej firmy coś sobą reprezentuje a reszta to już gorzej...

No tak ale w tedy jeden kosztuje 96zl.

[ Dodano: 2009-10-08, 22:27 ]
No to jaki radzicie? Najlepiej gotowy... A moze sharp SHARP SX-8800

JCB4 napisał:
Wiecie co... Coś w tym musi być bo kolumna np firmy stx z tymi głośnikami co mi polecacie to kosztuje jedna 835zł a kolumna z innymi "większymi głośnikami" kosztuje jedna 399zł. A do tych kolumn jak wy mówicie zastosować po jednym wysoko tonowym?? Dało rade by potem do tego zestawu dorobić takie satelitki czy nie bardzo ??
Bo glosniki sa z nowszej serii SCX ktore Ci polecamy;)

Jesli bedziesz chcial pozniej monitorki to pewnie padnie propozycja gdn 14scx + pj ;)

[ Dodano: 2009-10-08, 22:56 ]
JCB4 napisał:
No to jaki radzicie? Najlepiej gotowy...
a nie dasz rady podlaczyc potencjometru i transformatora pod koncowke mocy typu Uniamp, ktorego mozna gotowego zlozonego zamowic?;) Gra naprawde warta zabawy, sam to stwierdzisz.

Nie wiem czy dam rade, pewnie nie. Najlepiej właśnie było by dla mnie kupić gotowy jakiś wzmacniacz... A co do monitorków to zrobię je później ale najpierw chce zbudować kolumny na głośnikach takich jakie mi poradziliście... Chciałbym kupić do nich gotową zwrotnice...

[ Dodano: 2009-10-10, 11:45 ]
Jeszcze mam takie pytanie... Czy zastosowanie dwóch GDN-22-140-8-SCX na jedną kolumne oraz po jednym GDM-14-150-8-SCX i po jednym GDWK-10-250-8-AWX coś da? Tzn bass będzie lepszy z dwoma takimi GDN niż z jednym ?

[ Dodano: 2009-10-10, 12:29 ]
Możecie mi jeszcze powiedzieć czy obudowę składać za pomocą wkrętów np "konfirmantów" czy można zastosować kątowniki od wewnątrz obudowy a tylną ściankę skręcić za pomocą wkrętów ?

[ Dodano: 2009-10-10, 12:29 ]
Możecie mi jeszcze powiedzieć czy obudowę składać za pomocą wkrętów np "konfirmantów" czy można zastosować kątowniki od wewnątrz obudowy a tylną ściankę skręcić za pomocą wkrętów ?

Powrót