• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa kolumn projektu Yoshi'ego

Reakcji
0
Witam
Mam pytanie. Którą z podanych na tej stronie zwrotnic zastosować do moich kolumn?? Przetworniki arn 150-03/4 i Tonsil GDWK 11/100 . w przypadku 1 wersji zwrotnic gdwk gra bardzo cicho;/

klimeq, druga wersja jest przeznaczona pod inny glosnik wysokotonowy wiec nie mozesz jej zastosowac.
a jezeli pierwsza wersja brzmi wg ciebie zle to albo cos zle zlozyles albo masz gdzies np jakas korekcje wlaczona

a moze wczesniej miales tylko altusy i cos tego typu?

caras, taki zabieg calkowicie zmieni charakter brzmienia tych kolumn i caly projekt straci sens

skoro wg klimeq brak wysokich tonow to sa 3 mozliwosci
1. bledny montaz zwrotnicy
2. cos nie tak z sygnalem
3. kolega jest mlody i przyzwyczajony do brzmienia altusow i podobnych brzmieniowo kolumn.

mam te kolumny i wiem jak to brzmi wiec innej opcji nie bedzie

aha - no moze wysokotonowka sie jeszcze nie wygrzala

albo gdwk sa uszkodzone / lub maja jakies chinskie cewki , lub w ogole to podrobki , bo takich sporo na runku

Pawel preciesz to jest tylko tlumik on scisza o kilka dB wiec powino mu to pomoc

tak, ale poglosni sie nie tylko najwyzsze pasmo ale tez znaczna czesc srednicy wiec calosc sie rozreguluje :P

i tak jak juz pisalem, mam te kolumny i wiem ze brzmienie jest OK. tak wiec poczekalbym az glosnik sie wygrzeje

a ja raczej przyzwyczailbym sie do normalnej prezentacji, a nie takiej a'la altus ;).

Powrót