• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

budowa malego suba

Witam,

Od wczoraj posiedzialem troszke nad winisd i oto co mi z tego wyszlo:

Glosnik Intertechnik MDS08

Skrzynka o pojemnosci 28l
strojona na 33 Hz
Srednica BR: 5cm
Dlugosc BR: 16cm

Czy ma to sens ?

No i jeszcze jedno pytanko: W jaki sposob wygluszyc skrzynke wewnatrz w znaczeniu na jaka grubosc ? :)

frd1996, już pare osób go aplikowało - użyj wyszukiwarki.
choćby aby poznać litraż - strojenie już sobie można dobrać optymalne.

Macie racje :) pobawilem sie jeszcze: 15l closed jest fajnie - ponizej tego charakterysytyka odpowiedzi zaczyna sie powoli psuc. Co do BR to zalozylem bude 24l, wtedy rurka BR o srednicy 7cm bedzie dluga na 28cm. Mozna bedzie ja przymocowac czyms do wnetrza obudowy (np przykleic ja do jakichs klockow) zeby byla bardziej stabilna ??

Dzieki bardzo za wszelkie sugiestie i rady :)

20 l to za duza buda?? no nie przesazdaj... w koncu to sub i musi miec swoja wielkosc...

Ja miałem bodaj w 22 L go.Strojenie,jak zwykle,dość nisko po to aby móc doswiadczalnie dojść do zadowalającego efektu.Nie pamiętam na chwilę obecną wartości ale rułka najpierw straciła ze 4 cm a następnie poszła na pół.Na oko oceniam że zatrzymałem się w okolicach 50Hz.Może brzmi to dla niektórych okrytnie ale auto to nie dom,tu rządzą inne prawa.Zresztą,subka słyszeli Takero,Kudłaty,SW i inni.I się podobał.

Powrót