• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

budowa obudowy subwoofera kilka pytan

Reakcji
0
witam
naszukałem sie na forach i w teoriach ale nic nei znalazłem
postanowiłem zrobic obudowe do głosnika JBL 25cm Qts=0,35 Fs=33 VAS=101,1 wyliczylem ręcznie i programem pojemnosc obudowy Vb=54l i jak do głosnika25cm 54l obudowy to troche duzo?? tak mi sie wydaje robiąc obudowe mniejszą powiedzmy 40l co strace?? zmniejszy sie dolna częstotliwosc graniczna?? czy po prostu bass będzie do dupy?? i jeszcze pytanko odnosnie kształtu obudowy czy moze to byc zwykly prostpadłoscian czy scięcie pod kątem tylniej sciany cos daje takie jak w tej http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77644648
czy ogólnie ma znaczenie geometria tej obudowy??
prosze i jakieś rady i z góry dzieki

co to za glosnik? moze poszukaj not producenta te zazwyczaj sa juz dopracowane i nie ma co sie bawic. no chyba ze lubisz eksperymentowac.

jbl gt102 260W producent na niemieckiej stronie oprócz tych parametrów jest jeszcze Storlek tum=10 to jest (domyslam sie ) długosc portu bass reflex, mi wyszlo 14cm

radze znaleźć pdfa do tego głośnika , znajdziesz tam polecane do niego budy itp,
nie będziesz musiał zadawać na forum pytań w stylu:
"jaki dać br do niego" ...

no łatwo powiedzie ale naprawde juz we wszystkich jezykach szukałem nawet siostre nająłem do tłumaczenia bo na rosyskiej stronie cos bylo
Jak którys z Was robił suba to sugerował sie obudowami producentów czy sami wszystko wyliczał?????

ok thx
wyzynarka do łapy i bede zaczynał
tylko powiedzcie mi co z tą objętoscią bo nic nie moge znalezc na necie odnosnie tego głosnika te 54l to troche duzo?? nalezy sie twardo trzymac tego co wychodzi z teorii czy mozna tę pojemnosc zmniejszyc ??

na 1 miejscu kontrola, a na 2 zejście ...
pozatym jak na spotkaniu udowodniliśmy - wykresy , charki itp nie mają znaczenia :)
Wg nich STX rozwalał BSW , jednak jak się okazało nawet nie było co porównywać :)
54l jak na samochodową 10' to dużo za dużo...
google i szukaj :)

nawet pomiary robiliśmy ...
stx wychodził bez porównania lepiej...
a w realu - szkoda gadać ...

masz zle parametry tego glosnika. W winisd sa wgrane w baze inne chyba ze masz wersje 102d

ja bym dal go w 35l strojenie 45hz podbicie 1db, impuls ponizej 12 ms f -3 50 hz ktorych i tak pewnie nie bedzie. To wychodzi z wyliczen z parapetrow podanych w winisd rurka fi10 na 26cm... mysle ze to max (wedlug symulacji) co z teego glosnika wycisniesz... w closed to padaczka maksymalna

nie zauważyłem :)
nawet może dałbym jeszcze mniejszą bude ...
podajcie parametry głośnika :)

[ Dodano: 2005-12-19, 22:10 ]
wysokie fs ... :/
qts też wysoki i nie małe vas ...
ile dałeś za ten głośnik ?

Powrót