• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa pierwszego suba, potrzebna pomoc

Reakcji
0
Witam wszystkich Kolegów (Koleżanki również, jeśli są :wink: ). Jestem nowy na forum, to moja pierwsza konstrukcja i pierwszy post więc proszę o wyrozumiałośc... Posiadam głośniki komputerowe Tracer Eclipse, jednak jakośc jak i ilośc basu mnie nie zadowala. Nabyłem więc drogą kupna taki oto głośnik, i zamierzam z niego zrobic suba. I oto kwintesencja postu czyli pytania:
1. Czy ten głośnik jest wart swej ceny? Cena niska, a niby markowy..
2. Jaką zrobic obudowę? BR czy zamkniętą? To nie ma "łupcowac" tylko miec głęboki dźwięk...
3. Z programów wspomagających obliczanie obudów posiadam tylko Boxcalc (internet mi praktycznie nie działa, ściągnięcie czegokolwiek graniczy z trudem). Program radzi mi obudowę 22l, czy obudowa 19 litrowa będzie drastycznie gorsza?
4. Czym wytłumic obudowę?
5. Czy wylot portu br musi znajdowac się na przedniej ściance (tej z głośnikiem), czy mogę umieścic go z boku?
6. Czy ten wzmacniacz z AVT "wystarczy" do tego głośnika, i czy mogę go zasilac (na razie) zasilaczem atx?

Z góry dziękuję za wszelkie rady i pomoce:) pozdrawiam

koma150 napisał:
1. Czy ten głośnik jest wart swej ceny? Cena niska, a niby markowy..
myślę że nie... Lepiej było kupić jakiegoś stx'a
koma150 napisał:
2. Jaką zrobic obudowę? BR czy zamkniętą? To nie ma "łupcowac" tylko miec głęboki dźwięk...
to zależy od parametrów głośnika...

koma150 napisał:
3. Z programów wspomagających obliczanie obudów posiadam tylko Boxcalc (internet mi praktycznie nie działa, ściągnięcie czegokolwiek graniczy z trudem). Program radzi mi obudowę 22l, czy obudowa 19 litrowa będzie drastycznie gorsza?
jak wyżej, obudowę się liczy z podanych parametrów głośnika
koma150 napisał:
4. Czym wytłumic obudowę?
możesz niczym, możesz gąbką, matami
koma150 napisał:
5. Czy wylot portu br musi znajdowac się na przedniej ściance (tej z głośnikiem), czy mogę umieścic go z boku?
.... nie musi się znajdować na ścianie z głośnikiem
koma150 napisał:
6. Czy ten wzmacniacz z AVT "wystarczy" do tego głośnika, i czy mogę go zasilac (na razie) zasilaczem atx?
kup lepiej normalny wzmacniacz do suba a nie kombinuj zbyt dużo...

koma150 napisał:
Czy ten głośnik jest wart swej ceny? Cena niska, a niby markowy..

Wez oddaj ten głosnik jesli jeszcze mozesz i kup cos normalnego... np.stx czy tesli do tego wzmacniacz na tda i gra muzyka...

Dziękuję za odpowiedzi, niestety nie mam możliwości zwrotu :cry: wielkich pieniędzy mnie to nie kosztowało, więc spróbuję skończyc jak już podjąłem się tego akurat głośnika- jedno jest pewne, będzie grał lepiej niż ten co mam (jakieś ~13cm udające niskotonówkę)...

koma150, a ten bo ciut większy to lepiej zagra?? Sprzedaj go lepiej a nie pakuj się w coś co sensu nie ma.... Odłóż kasę i zrób coś konkretnego!

No niestety pośpieszyłem się, człowiek uczy się na błędach. Kolejna konstrukcja będzie już "prawdziwa" :smile:

koma150, jak juz go masz to zrob suba na nim - przynajmniej bedziesz mial porownanie nawet w tanim sprzecie

do tego w/w TDA od irka, jakies uzywane trafo z odzysku, radiator od kolegi kompa (moze byc tani byle troche wiekszy) i mozna robic pierwszego suba ;)

koma150, chyba żę chcesz sobie oszczędzić składania - za 125zł na allegro są gotowe panele - wkładasz i działa. Poszukaj Tonsil Aktiv

Powrót