• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

budowa pierwszej zwrotnicy

Reakcji
0
witam,
pytanie na pewno trywialne i dla wielu śmieszne ale elektronikiem nie jestem a chce zrobić to sam i się nauczyć i dlatego pomocy szukam:

chce wykonać zwrotnicę taką jak pod tym linkiem:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e7e8ed621b1cc439.html

pytania
1. są dwa tory góno i nisko przepustowy jak je połączyć szeregowo czy równolegle?
2. na jakiej płytce to zrobić (jestem amatorem) jak najprościej i najsolidniej?
3. jakie kondensatory i cewki użyć (chce jak najlepsze a cena nie gra zasadniczej roli) i gdzie się zaopatrzyć?
4. jak połączyć elementy tzn wiem co to połączenie równoległe a co szeregowo ale niekoniecznie wiem jak połączyć dobrze te elementy na płytce (może ktoś ma wprawę w rozrysowaniu tego)?

z góry dzięki za pomoc

pytania może trywialne ale jak wspomniałem doświadczenia i znajomości elektroniki nie mam - umiem rozróżnić elementy i połączenia ale to wszystko, myślę że odpowiedź nie tylko mi pomoże

1. Równolegle
2. Najprościej i najsolidniej na kawałku np. sklejki czy panelu podłogowego. Można robić na PCB ale będzie się ona wyginała pod ciężarem elementów i trzeba rozcinać ścieżki.
3. Cewki najlepiej powietrzne, ale dla większych wartości potrzeba więcej drutu i ceny są wysokie, zazwyczaj w tor wysokotonowy daje się cewkę powietrzną bo nie ma dużej indukcyjności, a dla toru niskotonowego rdzeniowe (zwłaszcza w konstrukcjach trzydrożnych). Im grubszy drut tym lepiej. Kondensatory najlepiej foliowe MKP zwłaszcza w torze wysokotonowym. Powyżej 10uF takie kondensatory są drogie, aby zmniejszyć koszty można użyć kondensatorów bipolarnych.
4. Najlepiej tak jak na rysunku :)

lklukasz napisał:
chyba 13/40 2
Morel MDT29
NIE
to jest zwrotnica od kolumn borysa 4 czyli tonsil 2x GDN 13/50/9 12ohm + morel MDT29 :!:
kamillor napisał:
3. jakie kondensatory i cewki użyć (chce jak najlepsze a cena nie gra zasadniczej roli) i gdzie się zaopatrzyć?

piszesz maila do www.polink.com.pl
wysylasz im w tresci zamowienie
RURA BASS900018 fi-68x220mm.Czarny polipropylen. 6,06 2x
powietrzna *1835 CEWKA Cewka 0.33 mH 0.390 Ohm dr-0.80 6,70 2x
powietrzna *1964 CEWKA Cewka 0.10 mH 0.130 Ohm dr-1.00 6,03 2x
powietrzna *1083 CEWKA Cewka 1.30 mH 0.458 Ohm dr-1.20 28,80 2x
400/ 3.30 5,92 2x
400/ 4.70 7,61 4x
400/ 8.20 10,98 2x
MET-TY 5/ 2.70 0,61 2x
MET-TY10/ 3.30 1,93 2x
C /GN/6/27/BP2N Para gniazd M-6/27 - satynowy nikiel (czerwone+czarne) 10,00 2kpl
A/DYSTANSOR 8 / 8mm. Poliamidowa tulejka dystansowa do montazu PCB szt. 0,29 8szt
tutaj sa 2 tunele, czesci na zwrotnice, 2 terminale (takie bez plastikow) i tulejki do laminatu do zwrotnic
sam zamawiam takie czesci i bede robil plytke do tego. jak chcesz to podesle schemat

dzięki za pomoc

do Pawel S.

robisz też według projektu borysa?
będę wdzięczny za jakiś schemat bo na rysunku wiem niby jak połączyć ale na płytce boje się, że coś pokręce

jeszcze raz wszystkim dzięki

tak, robie dokladnie te same zwrotnice.
wlasnie na tych elementach jakie wyslalem
koszt ok 200zl
jak chcesz to wysle tansze

czesci bede mial pewnie za jakis tydzien wiec odezwij sie w przyszlym tygodniu na gg i przypomnij sie z ta plytka

benek161 napisał:
lklukasz napisał/a
chyba 13/40 2
Morel MDT29

Zaraz, to pod jakie głośniki robisz zwrotnice? :roll: Każda zwrotnica jest podpasowana pod konkretne głośniki
to nie ja robię zwrotnice.
Ja tylko zgadywałem jakie głośniki :wink:

Powrót