• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa suba na SB34SWPL76-4 ?

Reakcji
0
Witam

Posiadam zestaw stereo oparty o trójdrożne kolumny zbudowane na SASIE konstrukcja oczywiście DIY :) wykonana z dużym udziałem YB Audio.
Całość napędzana Rotelem RB-1070 i RC-1070

Generalnie jestem zadowolony już ładnych kilka latek. Jako , że mam dość duży otwarty salon około 45m2 + kuchnia i inne około 25m2 . To wszystko otwarta przestrzeń dzielona jedynie w 3/4 jedną ścianą . To trochę tego basu braknie ;). Jest nowy projekt w zamyśle od YB jednak to dosyć wysokie koszty i musi poczekać na lepsze czasy. Tym czasem chcę sobie zrobić suba . Do tej pory wymyśliłem sobie aby był zbudowany na głośniku SB34SWPL76-4 i wzmacniany panelem . I tu pytanko Czy wzmacniacz SAM-300 , SAM-500 czy może Hypex FA 501 ?
Jak radzicie , co mi tak naprawdę da te DSP w porównaniu z monacorem ? Może macie jakieś inne uwagi ? Bardzo proszę o rady bo o ile potrafię wbić gwoździa i pomalować płot :biggrin: to na tym nie do końca się znam . Pozdrawiam

Jak radzicie , co mi tak naprawdę da te DSP w porównaniu z monacorem ?

Standardowy wzmacniacz do subwoofera z pokrętłami głośności, odcięciem oraz fazą, w porównaniu do wzmacniacza z DSP, to jak Maluch i Mercedes.
Osobiście wolał bym mieć słabszy wzmacniacz z DSP niż bardzo mocny bez DSP.
Im więcej regulacji tym sub gra lepiej i lepiej się zgrywa z kolumnami, oraz pomieszczeniem.

Przy standardowym wzmacniaczu masz tylko więcej basu i tyle.
Jak sub będzie "buczał" lub nie będzie zgrywał się z kolumnami, to już nic nie zrobisz, a przy DSP możesz powalczyć.

Kolega wyżej dobrze radzi. Ja robię jeszcze jeden myk, filtr pasywny pierwszego rzędu, w postaci szeregowego kondensatora na wejściu wzmacniacza lub w lampowym wymieniam sprzęgający. Trzeba dobrać odpowiednią pojemność, by częstotliwość odcięcia wyszła w okolicy 80 Hz. Po pierwsze odciążamy wzmacniacz i kolumny, po drugie dużo łatwiej zgrać dobrze suba z kolumnami. Pojemności wychodzą bardzo niskie, więc mozna sobie pozwolić na kondka dobrej jakości. Dla impedancji wejściowej 50 kOm wartość kondensatora to 40 nF. Jak w torze wzmacniacza są dwa szeregowe kondensatory, to można stworzyć filtr drugiego rzędu i zgranie jest jeszcze lepsze i łatwiejsze.

Ostatnia edycja:
Ok dziękuję za reakcję. Coś się już rysuje. Czyli robimy tego suba w oparciu o SB i hypex. Kolejne pytania. Jaka powinna być pojemność skrzyni dla obudowy zamkniętej i jakieś łopotologiczne wytłumaczenie kwestii odciążenia kolumn i wzmaka ( rotela). Gdzie ten kondek ma być zamontowany. Jak już wcześniej pisałem jak mi kto powie co gdzie mam zrobić to zrobię. Natomiast nie posiadam wiedzy 🙃. Proszę o możliwie jak najprostrze wytłumaczenie. 😄

Ostatnia edycja:
Kolego toopcool, jak krytykujesz moje wypowiedzi dodając do nich "Nie lubię", to znajdź jeszcze trochę czasu i napisz dlaczego. Podałem koledze, jak w prosty sposób można znacznie lepiej zgrać suba z zestawem stereo, skrytykowałeś, więc napisz dlaczego.

Nie rozumiesz. Panel DSP dotyczy samego subwoofera i możesz ustawiać częstotliwość podziału, nachylenie filtra i fazę. Dotyczy to filtra dolnoprzepustowego. Ja piszę o filtrze w torze wzmacniacza zasilającego głośniki, które będą tym subwooferem zasilane. To jest filtr górnoprzepustowy, bez tej filtracji zgrywasz subwoofer w pewnym paśmie z płaską lub nawet podbitą przez pomieszczenie charakterystyką kolumn stereo.

Panowie dajcie spokój. Założyłem temat aby uzyskać pomoc i pogawędzić o naszym hobby. Na dziś sytuacja ma się tak. SB i Hypex 501 zamówione. Będę co jakiś czas wstawiał fotki z budowy. Dalej czekam a konstruktywne uwagi. 🙂. Pozdrawiam

To jest filtr górnoprzepustowy, bez tej filtracji zgrywasz subwoofer w pewnym paśmie z płaską lub nawet podbitą przez pomieszczenie charakterystyką kolumn stereo.
suba dodaje się dla zwiększenia basu i panel ma wszelkie możliwości regulacji , po co obcinać filtrem najniższe pasmo głośników basowych kolumn , to marnowanie ich możliwości .

Ostatnia edycja:
nie wiem po co komu zwiększenie mocy kolumn przez marnowanie możliwości dużych głośników basowych w kolumnie i uzupełnienie subem , ile zyskasz dB
Tu nie chodzi tylko o zwiększenie mocy ale głównie o mniejsze zniekształcenia i wpływ na wyższe pasmo.

ale bas kolumn jest cięty z łagodnym spadkiem a sub na pewno wysokim rzędem , większy sens by to miało gdyby była kolumna 4 drożna cięta LR4

Panowie pytanie techniczne. Czy sub może stać skierowany głośnikiem do ściany? Oddalony od ściany będzie około 60 cm. Czy powinien być skierowany głośnikiem w stronę pokoju? Pytanie wążne bo nie będzie odwrotu. Wolałbym aby był jednak w stronę ściany ( kwestie estetyczne) jeśli jednak miałoby to zły wpływ to przekonam żonę, że tak być musi . Obracać nie będzie można gdyż będzie wzmacniacz w ściance.

Ostatnia edycja:
Powrót