• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa suba w skrzyni zamkniętej

Reakcji
0
Witam!
Mam pytanko do sznownych kolegów, prosze o radę który z poniższych głośniczków będzie odpowiedni dla moich wymagań:
-GDN-22-140-8-SCX,
-GDN-22-200-4-SC
Skrzynia to około 17 literków brutto zamknięta, ma ich być dwie po bokach w bagażniku.
Budżet to około 200 zł.
Prześledziłem forum i narazie tylko to znalazłem.
Nie intereseuje mnie efekt na zewnątrz samochodu tylko jakość wewnątrz.
Pozdrawiam

Do samochodu 4Ohm ` owe...
Ile netto ma skrzynka ? to zabudowa czy luzem ?
Z takim budżetem ciężko będzie, chyba że trafisz coś na allegro...
Ja mam parę Canton Pullman 10" jak byś reflektował (ale okł 30L clouse na jednego)
A tak wg to zaraz usuną ten temat albo Cie przeniosą do CarAudio

ir0nhide napisał:
Do samochodu 4Ohm ` owe...

Jak połączy dwie ósemki to będzie miał 4 ohmy.

Jeśli miał bym wybierać pomiędzy tymi dwoma to wybrał bym GDN-22-140 ale ani ten ani ten drugi dobrze nie zagra w 17L closed. Do tak małej skrzynki polecam Alpharda LW800,to jedyna tania opcja,on nawet w 10L już gra a kosztuje 40zł za sztukę.

Witam!
Tak jest to zabudowa w boczkach bagażnika. Te głośniki dobrałem po uprzednich obliczeniach w WinISD i wyszło mi że zagrają w tych obudowach. Po odjęciu gdzieś 2 litrów na głośnik zostaje mi 17.
Co do rezystancji to juz sam nie wiem co myśleć ponieważ na forach wiele osób napisało że bardziej lekko, bez większego zapotrzebowania mocy zagrają 4-omówki od 8-omówek.
Mój wzmacniacz jest 4 kanałowy, 4-omowy, więc już nie wiem co mam o tym wszystkim mysleć.
Zastanawiałem się też nad Alphardami LW800, ale wielu napisało że grają gorzej od STX-ów, czy Tonsil-ów.
Biorę tez pod uwagę:
- GDN 20/60/3 EX - 8 Ohm
- GDN-25-100-SC

Te wszystkie głośniki kosztuję w przedziale 40-70 zł za sztukę.
Na drozsze mnie narazie nie stac, wic musy dobrac cos tanszego. Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-06-24, 18:13 ]
Witam ponownie!
Niedawno z kumplem wygłuszalismy jego drzwi. Po wszystkim gdy zamontowaliśmy głosnik, odniosłem wrazenie że dźwięk jaki z niego się dobywał był jakościowo gorszy od głośnika w drugich drzwiach które jeszcze nie były zrobione (głośnik w nich znajdował się jesazcze w oryginalnym koszu).
Czy to możliwe że w koszu gra lepiej? Pozdrawiam

Może nowy SW plus MB? Albo pójść w druga stronę i zrezygnować z dwóch badziewiaków i kupić MDS08

Powrót