• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa subwoofera 2x Tonsil 30/80/2

Reakcji
0
Witam Wszystkich
Chce zbudować Subwoofer domowy na dwóch głośnikach Tonsilowskich. Miałem je swojego czasu i bardzo podobał mi się ich dźwięk.
Prosiłbym kogoś aby zwymiarowal mi obudowę do nich. Interesowała by mnie konstrukcja z bassreflexem. Podłączenie głośników na dwa kanały.
Sub będzie miał swój osobisty wzmacniacz Kenwood Ka-990 jak dla mnie o bardzo dużej mocy :)
Proszę Was fachowcy o pomoc. :)
Pozdrawiam

Na jednego Tonsil'a dałbym około 70 litrów i @około 35Hz. Mogę się mylic

Z doświadczeń innych użytkowników słyszałem ze niezbyt się sprawdzają w domu. Słabsza jakość dźwięku

kolego ja osobiście mam w domu push-pull i miałem okazje porównać moje wykonanie z oryginalnym subem za 4 tysie i jestem happy :) mój grał lepiej :):)

No to tylko pogratulować :) Ja dalej pozostane przy moim złotym planie :P Pomóżcie Mi i dajcie mi wymiary w jakich mam zrobić ten sub...

Nie na temat...
DIY-Do It Yourself - Zrób to sam. Z tego co widzę to nie jest forum "Zróbcie za mnie skrzynkę na tonsile"

Widze ze mozna na was liczyc. Jak masz sie mądrzyć to sie nie odzywaj! ja szukam tu pomocy a nie słuchanie twoich mądrości. Nie pomożesz, to sie nie odzywaj

GDN 30/80 ? :/ Nie lepiej kupić jeden, a lepszy? Masz wzmak 2 kanałowy, to 2-cewkowy załatwił by sprawę. Samochodowe STX AA/PP by zmiażdżyły tego 20-paro letniego Tonsila pod każdym względem. Przecież dla tego głośnika 40hz to już wyzwanie, z takim zejściem cięzko to będzie nazwać subwooferem.

Powrót