• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa subwoofera DIY - pomoc

Reakcji
0
Witam wszystkich, to moj pierwszy post.

Odrazu mowie ze czytalem troche teorii na temat budowy suba jednak zostaje pare pytan na ktore sie nie doczytalem :).

Od dawna sie interesuje tematyka audio. posiadany sprzet to zestaw rotela ra-971 i rcd 965 oraz kolumny magnat quantum 603. Dla nie znajacych kolumny podstawkowe z 17 cm midwooferem.

Wszystko gra spoko jednak jako milosnik basu poszukuje czegos co uzupelni luke w brzmieniu miedzy 20 a 40-50 hz. Mialem wieksze podlogowce jednak na moj pokoj 15 m to stanowczo za duze i dalej brakowalo im tego czegos, bas sie zlewal duddnialo i buczalo. Ostatnio kupulem tez projektor i niestey brakuje tego tapniecia itp podczas ogladania filmow. Dlatego moj wybor padl na suba a diy by uzystac lepsza jakosc za mniejsze pieniazki. ( student - wiecie jak to jest ;))

I to wlasnie do was kieruje prozbe o udzielenie paru wskazówek.
-pokoj mam 15m czy wogole jest sens zastosowania malego suba ..z glosnikiem 25-30cm(lub innego by odpowiadal moim malym wymaganiom :) ) max tak zeby uniknac nieprzyjemnych rezonansow - buczenia.

-slucham rocka - tu liczy sie kontrolowany i szybki bas - przemawia bym zastosowal obudowy zamknietej , jednak czy pozwoli mi ona uzykac okolice kolo 25 hz ?(nizej lepiej ale oczywisice przy zachowaniu jakosci)

- jakiego uzyc glosnika, jaka wielkosc i firma - na glosnik mam przypuscmy ze 300 zl.

- wielkosc obudowy i czy z bass reflexem czy bez ( pamietajmy ze to tylko 15 m :))

- wzmacniacz z filtrem - moj rotel nie posiada wyjscia na suba itp dlatego pozostaje zakupic wzmacniacz z fitrem dolnoprzepustowym. Gdzie taki zdobyc ? przeczytalem pare watkow Pan/kolega Irek jest czesto wymieniany jako tworca swietnych wzmacniaczy. jest szansa by poswiecil troche czasu ze stworzeniem wzmacniacza do malego suba ? ( oczywicie za oplata ;) )

-znacie jakies strony z gotowymi projektami/wskazowkami/tutorialami ? lub cos w tym stylu:)

reasumujac - maly sub do malego pomieszczenia niekoniecznie mocny by pomrukiwal podczas odsluchu plyt i filmach.

aha i chyba najwazniejsze - moj budzet to kolo 800-1000zl( jakby wyszlo mniej to wcale bym sie nie pozloscil :)) , oczywiscie nie chce to robic na juz wiec bedzie on dosc elastyczny :)

pozdrawiam i licze na Wasza pomoc.

Panel irka na 2xtda to 300z + do tego jakies 10" ew 12" z tym ze to juz spora skrzynia by byla. Mozna by dac SLS10 albo tonsila 30/120 z tym ze tego drugiego ciezko dostac i duza paka potrzebna na niego. Jesli wiecej kasy masz to sa SEASY np jesli mniej to STX. Przeszukaj allegro moze uda sie dorwac uzywke jakiegos lepszego glosnika w nizszej cenie.

jezeli podpioles pod tego rotela jakies duze 3way to nie dziwie sie ze buczalo pewnie wzmacniacz nie wyrabial :)

A masz moze kontakt do irka ? ;>?

bede sie rozgladal za uzywkami wlasnie, ten sls10 wyglada bardzo ciekawie. znalalzlem cos takiego http://www.scort.pl/p/pl/3170/monacor+sph-265+glosnik+niskotonowy+250w.html i 1/2 ceny - za uzywke oczywiscice.

Piszesz ze duza skrzynia bybyla .. jaka masz na mysli ;>? ciezko wyobrazic mi sobie litraze ..ale cos kolo 50x50 x50 cm np ?

az tak te glosniki nie byly az tak duze, glownym bledem bylo rozstawienie , za maly pokoj, za male odleglosci miedzy kolumna a sciana i jeszcze bass-reflex z tylu. zreszta .. ten rotel to naprawde mocny wzmacniacz 90 W przy 8 i 70 przy 4 .. jednak jak ktos slyszal rotela to wie ze to inne waty niz np sony itp :) Ten wzmacniacz jest bardzo wydajny pradowo. Przy moich podsawkowych nie da sie bardziej podlognic jak na godzine 9.30 bo sie robi za glosno.

soulfly, chcesz mi powiedziec ze 50W sony jest slabsze niz 50W rotela np? : )

Z irkiem skontaktujesz sie przez PW.

Nie slyszales nigdy ze producenci lubia przekoloryzowac swoje parametry ? Ja tak i jestem pewien ze akurat rotel tego nie robi :) stad ta roznica. Jezeli nie wierzycie to prosze poczutac o opiniach porownawczych rotela na audiostereo.pl.

Wracajac do tematu.
Ktora obudowe powinienem zastosowac ? a jaka mniej wiecej wielkosc tego suba(pojemnosc litrazowa) ;>?

pozdrawiam

[ Dodano: 2009-06-28, 19:08 ]
zdawalem mature z matematyki i tak sie zachiwalem infantylnie :). Ten mancor w obudowie zamknietej 35 l czyli 35 dm3 ( 1 dm3 to 10-10-10 cm) wiec to wyjdzie jakies 40-30-30 cm .. bardzo maly O_o chyba ze zle to rozumuje :P

Litraz liczysz dobrze ale dodaj sobie jeszcze grubosc scianek itd. Jesli chodzi o tego monacora za pol ceny to jesli jest w ok stanie to nie byloby chyba zle choc nie slyszalem go. Maxi mial chyba.

Z tym rotelem to tak czy siak za slaby wzmak na 3way. No i chce cie uprzedzic ze na tym forum raczej wzmianki o audiostero raczej traktowane sa polzartem bo tak aufiofilia jest choroba ;) tutaj nie sluchamy, kabli kondensatorow itd.

soulfly napisał:
jednak czy pozwoli mi ona uzykac okolice kolo 25 hz

Mialem w rekach wiele roznych glosnikow i zaden nie siegnal 25Hz wiec albo zapomnij o parametrach albo sobie wyobraz ze kazdy tak nisko schodzi bo kazdy glosnik zagra 25hz tylko trzeba jeszcze podac z jaka efektywnoscia a tego juz producenci nie robia.

Mysle ze sls 10 jest dosc uniwersalnym glosnikiem i w rozsadnej cenie.

soulfly napisał:
reasumujac - maly sub do malego pomieszczenia niekoniecznie mocny by pomrukiwal podczas odsluchu plyt i filmach.
ja bym dal mds08 w br... mala buda glosnil 8' do malego pomieszczenia bedzie w sam raz. mozna zobaczyc w zamknietej budzie jednak jak ma byc do filmow to w br nizej zejdzie

n_omyzs
faktycznie to nie pierwsze forum ktore mowiac prawe nasmiewa sie z audiostereo :)

irek
Rozumiem .. w takim razie zalezy mi na tym by zeszly troche nizej niz moje quantumy 603.
producent podaje Pasmo przenoszenia 30-55.000Hz - ale w rzeczywistosci jest troche inaczej :) wkoncu to tyko 17 cm glosniki.

dolphin123

8" to troszke za malo. wg przyjamniej. czytalem ze w zamknietej bas jest lepiej kontrolowany jednak nie jest tak nisko schodzacy. Muzyki slucham znacznie czescneij niz ogladam film wiec raczej zalezy mi na kontroli i szybkosci basu.

soulfly napisał:
8" to troszke za malo. wg przyjamniej. czytalem ze w zamknietej bas jest lepiej kontrolowany jednak nie jest tak nisko schodzacy. Muzyki slucham znacznie czescneij niz ogladam film wiec raczej zalezy mi na kontroli i szybkosci basu.
mi by wystarczylo w 15m2 w 22litrach br...

n_omyzs napisał:
Maxi mial chyba.
A mialem :P Nawet fota gdzies na forum jest :P
dolphin123 napisał:
mi by wystarczylo w 15m2 w 22litrach br...
8" do 15mk na suba? ee...

Wszystko jeszcze zalezy jak ten Twoj sub ma grac.... znaczy ilosciowo... moze sie okazac ze faktycznie Ci wystarczy mds8" w 22l br, a moze i sie okazac ze taki sph265 bedzie "za slaby" do 15mk...

Ja bym pakowal jakie 15" :P

A juz doczytalem..., ma zamruczec czasem w filmie, to monacor powinien sie sprawdzic. Tylko albo szybko i mala buda albo wolno i wieksza pralka...

glebia o ktorej myslisz zalezy wydaje mi sie od jakosci glosnika... a to czy glosnik jest w obudowie zamknietej czy br wychodzi z parametrow glosnika i to w jakiej budzie najlepiej go stosowac. oczywiscie jest wiele glosnikow gdzie jedna i druga mozna zastosowac, wtedy pytanie co chcemy uzyskac- czy lepsza szybkosc i wykop(zamknieta) czy zeby nam nizej zszedl glosnik, wtedy br. najlepszym przykladem jest mds08. sluchalem go w 15 i 17litrach zamknietej i 22br. to co opisalem sie sprawdzilo

w takim razie juz chyba przesadzone jest ze zastosuje obudowe zamknieta ...
glosnik na jaki jestem zdecydowany to raczej http://www.scort.pl/p/pl/3170/monacor+sph-265+glosnik+niskotonowy+250w.html od jednego z forumowiczow. Z obliczen producenta i jak i moich wyszlo ze obudowa ma miec 35 litrow. Experymentowal ktos z zastosowaniem mniejszych obudow ? Do tego wzmacnacz irka 150 w i mysle ze zagra to oczekiwanie :).

[ Dodano: 2009-06-29, 16:09 ]
mam male pytanko ? czy wzmacniacz powinien miec osobna przegrode ze scianki na "flaki"? czy moze siedziec razem z wytlumieniem i glosnikiem ;>?

soulfly napisał:
Do tego wzmacnacz irka 150 w i mysle ze zagra to oczekiwanie .

[ Dodano: 2009-06-29, 16:09 ]
mam male pytanko ? czy wzmacniacz powinien miec osobna przegrode ze scianki na "flaki"? czy moze siedziec razem z wytlumieniem i glosnikiem ;>?
to nie zalezy od wzmacniacza ale od konstrukcji panelu. akurat te irka sa szczelne pod warunkiem ze "termoglut" sie nie odklei od blachy

napewno bezpieczniej. ale zajmuje tez sporo miejsca i czasami bywaja problemy z wentylacja. ale w irka panelach radiator jest na zewnatrz wiec problemu byc nie powinno

dziekuje za pomoc.

znjaomy mi podpowiedzial zebym zastosowal symulacje przy projektowaniu obudowy zamknietej. Jest sens ? Skoro buda ma miec 35 l to wazne jest czy bedzie miala 30-40-30cm czy 35-40-26 ?

Powrót