• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa subwoofera, mała pomoc?

Reakcji
0
Witam na wstępie chciałbym nadmienić iż posiadam małą wiedzę i niektóre z moich pytań bądź tekstów mogą być dziwne, dlatego z góry przepraszam :) Do tej pory przeglądałem fora i różnie się wypowiadali, może wątek ten był już gdzieś wałkowany dlatego też wybaczcie jeśli zaśmiecam forum ;)
Sprawa jest prosta i przejdę do rzeczy, chciałem zbudować subwoofer, aktywny a problem tkwi w tym co dokładnie zastosować i wgl jaki sens dać taki element, a nie taki etc. Miałby on pracować przez jakiś czas w domu, pokoju ok 12m2, potem jako element audio w samochodzie. Przetwornik zastosowany to byłby Peiying PY-BE300F2 500W. Czy zastosowanie woofera car audio to dobre rozwiązanie? Chciałbym go zasilać (jak się da) zasilaczem komputerowym 300 bądź 500W. Subwoofer miałby służyć do dopełnienia audio o dobry bass przy odsłuchu muzyki, najczęściej klubowej, electro tudzież trochę rzadziej rap ;)
pytanie m.in. jaki wzmacniacz do tego zastosować (do samodzielnego montażu, gotowe nie bardzo), jakie elementy byłyby dobrym rozwiązaniem, żeby to grało i to nie tak najgorzej, może zastosować inny przetwornik? Liczę na pomoc, porady z waszej strony. Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

zazwyczaj jestem cierpliwy i kazdemu wytlumacze setny raz co i jak...
ale twoj temat to idealny przyklad poziomu elektrody :/

1 - nienajlepszy glosnik. jak juz kupiles to wtopiles... jak nie kupiles to nie kupuj
2 - poczytaj dlaczego uzywanie wzmacniacza samochodowego (takie zasilane sa 12-14v) w domu to nienajlepszy pomysl
3 - zdecyduj sie czy do domu czy do samochodu. i podaj budzet na to wszystko

Nie na temat...
Nie na temat...
Paweł pewnie dzięki mnie tracisz cierpliwość :flapper:

Nie, nie kupiłem głośnika jeszcze
myślałem nad tym by był najpierw w domu, potem ewentualne zmiany i do samochodu
budżet, myślałem że się zmieszcze w granicach 500zł

lepiej zrobisz jak kupisz coś gotowego bo jak Ty chcesz zasilać to zasilaczem z kompa to nic dobrego z samodzielnego montażu nie wyjdzie.

Akumulator? Zasilanie to akurat pikuś z którym jestem w stanie sobie poradzić i coś wykombinować w razie i na skale potrzeb

Tak cudownie jak stoi gdzieś przy łóżku.

Przed chwilą pytałeś czy się da a teraz już bez problemu.

Tak trzymać.

Akumulator? Zasilanie to akurat pikuś z którym jestem w stanie sobie poradzić i coś wykombinować w razie i na skale potrzeb

TDA 1554Q to wszystko co pasuje do tego zasilacza od kompa na 12V ,no chyba ze bedziesz budował przetwornicę symetryczną . tylko poco komu przetwornica pod zasilaczem w domu jak mozna taniej miec trafo ;)

Stałby w drugim końcu pokoju, pytałem czy da się tak, bo tak byłoby mi wygodniej, ale jak się nie da, to tak nie będzie i wtedy trzeba kombinować inaczej, stąd inny pomysł (patrz akumulator wyżej wymieniony) ;)

widzac poziom twoich wypowiedzi to musze zgodzic sie z kolegami

opcja nr 1. http://stx.pl/stx-s-250-n-kolor-czarny.html nie wywali ci szyb z okien ale zagra bardzo dobrze i nisko

jak juz musisz cos budowac sam to chyba faktycznie
opcja nr 2. zacznij od wzmacniacza stereo na przykladowej TDA1554Q ktory zbudujesz za max 50zl i mozesz go zasilic w/w zasilaczem komputerowym.
moc jest taka sama jak radia samochodowe wiec nie malo i nie cicho. na poczatek podlaczysz sobie jakies glosniczki od kolegow

jak nabierzesz wiedzy i wprawy to podam opcje nr 3 ;)

Musisz cos zrozumiec , nie da sie z 12v bez przetwornicy uzyskac wiecej jak 10W przy 4ohm . Wystarczy tobie 10W mocy ?

Powrót