• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa subwoofera W.32.500.8.MC

Reakcji
0
Witam. Jestem mowy na forum a to mój pierwszy post.
Posiadam dwa głośniki firmy STX W.32.500.8.MC
Leża sobie grzecznie w pudełkach. Chciałbym je wykorzystać i zrobić Subwoofer aktywny czy Panowie z Forum jesteście wstanie mi pomoc przy budowie ?
jaka najlepsza będzie obudowa do nich jaki wzmacniacz itp.
Myślałem nad obudowa typy LT ale nie wiem czy to dobry pomysł

Cierpliwości, znajdziesz ;)
STX na stronie zaleca budę 50l strojoną na 35Hz i patrząc na symulację chyba nie ma sensu tego za bardzo zmieniać.
Jeśli to mają być suby to można z 5l dołożyć i spróbować strojenia na 33-34Hz.
Te głośniki pomimo swoich rozmiarów chyba zbyt nisko nie zejdą, ale jak masz 2 to może być nieźle.
Linia na tak dużym głośniku będzie solidnych gabarytów i na pewno trudniejsza do zrobienia i zestrojenia niż BR.
W jakim pomieszczeniu to będzie grało?

Głośniki raczej słabe... więc zalecenia producenta i mocna końcówka. A może po eksperymentuj zacznij od większej obudowy i eksperymentuj, to ma być pod twój gust...

Ostatnia edycja:
pomieszczenie ok 30m2
Subwoofer raczej używany do filmów, mam po prostu te głośniki i szkoda mi ich by leżały.

A masz miejsce na suba o pojemności np. 110l na dwóch takich głośnikach?

Najlepiej jednak byłoby zrobić jakieś testy odsłuchowe, nawet w tymczasowych budkach.

A kto mówi ze sub musi być na dwóch głośnikach?
Mam dwa ale można wykorzystać jeden tylko.
w najbliższym czasie zrobię skrzynie 50l i zobaczymy w takim razie

Powrót