• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa Subwoofera

Witam. Przy obudowie 45litrów kierować się bardziej w stronę podbicia w okolicach 50-60Hz wtedy obudowa strojona na 35 czy niższe strojenie będzie leprze i charakterystyka bardziej płaska? czy obudowa w granicach 50litrów będzie za duża? Czy kształt obudowy w środku ma jakiś wpływ na częstotliwość rezonansową czy inne parametry?

Załączniki

• bez tytułu.JPG
    bez tytułu.JPG
    94 KB · Wyświetleń: 0
kieruj sie w strone podbicia 2-3dB
zejscia i tak nie uslyszysz a w subie lekkie podbicie zawsze mile widziane

co do wielkosci to zawsze jest kompromos miedzy miejscem a zachowaniem glosnika w danej obudowie

Ponieważ mam dwa takie głośniki powstanie układ izobaryczny mniej więcej jak na rysunku. Czy tak może być czy dla prostoty konstrukcji br dać z boku albo z tyłu a do głośnika wewnętrznego porostu drugą przednią ściankę wtedy obudowa musiała by być kwadratowa 30*30cm i odpowiedniej długości. Chociaż wydaje mi się że tak jak na rysunku byłoby dobrze. Objętość się zmniejszy do 23l czy to nie za mało? Do tego końcówka avt-2762. Na rysunku pod głośnikami jest rura br a z tyłu miejsce na wzmacniacz. Jesli to byłoby ok to zabieram się za projekt.

Załączniki

• bez tytułu.GIF
    bez tytułu.GIF
    3.3 KB · Wyświetleń: 0
przeciez juz nie raz probowalem ciebie uswiadomic ze do tak malej obudowy nie zmiescisz odpowiedniego tunelu!
chyba ze zrobisz skomplikowana szczeline w co watpie

Witam. Uświadomienie pomogło zwłaszcza że głośniki nie najlepsze do mojego suba. Trafił się koleś i sprzedałem mu do auta. Teraz proszę o poradę jaki głośnik do suba można by kupić coś taniego w miarę. Subwoofer przeważnie do filmów, pokój ok 22m2.

Samochodowy ale w domu sobie poradzi.
Te samochodowe maja bardziej efektowne brzmienie i do filmow bedzie wg mnie lepszy.

To jest glosnik 2-cewkowy. 2x2r to 2 cewki po 2ohm = 4ohm glosnik

Im więcej czytam rożnych opinii tym więcej mam wątpliwości, jedni chwalą obudowę br inni bp4. Zrobię chyba sobie przerwę żeby na świeżo wszystko ocenić od nowa

jedni chwalą obudowę br inni bp4.
a na forum CA wiecznie pisza bzdury ze jedynie sluszna jest zamknieta...
lepiej kup maly glosnik i pobaw sie sam kazdym typem obudowy. przekonasz sie ze nie kazdy glosnik nadaje sie do kazdej obudowy i jak te obudowy zmieniaja brzmienie

Powrót