• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa Uniampa by Irek..

Reakcji
0
Witam wszystkich.. Właśnie przymierzam się do budowy Uniampa.. Jestem na etapie kompletowania elementów stąd mój post.. Oto moje pytania:
1) czy rezystory metalizowane 1% będą dobre? Takie jak tu: http://seguro.pl/sklep/?podkat=95
2) znalazłem takie trafo: http://allegro.pl/item760422391_transformator_toroidalny_300w_do_wzmacniacza.html czy ktoś wie coś onim..? Nie będzie brumić.? Napięcia 2x35V
3) w którym miejscu jakie kondensatory..? Wszędzie elektrolity i ceramiczne..? Czy może trzeba gdzieś MKT..?
4) czy kondy w zasilaczu muszą być 2x10.000uF czy mogą być 2x6800uF..? Akurat posiadam takie..
Myśle że mój post przyda się nie tylko mi ale także innym zagubionym.. :wink:
Z góry dziękuje za pomoc..

1. Jak masz kase to kupuj - będą działać.
2. Dobre, nic nie będzie brumić, chociaż to już kwestia obudowy do wzmaka
3. Kup kondensatory a zobaczysz które są jakie
4. Byle się zmieściły i nie miały niższych numerków niż mają na schemacie.

Pozdro

1. Będą dobre, nawet lepsze niż zwykłe.
2. Zależy jakiej ono jest produkcji, jeśli chińskie może się grzać, a czasem buczeć.
3. Te które mają zaznaczony + i - to elektrolity, małe pojemności rzędu pF to ceramiczne, a nF i pojedyncze uF to MKT.
4. Mogą być 6800uF, ale jeśli chcesz nim zasilać jakieś mocniejsze kolumny to radzę dać 10000uF, bo może Ci spadać napięcie przy basie i wtedy będziesz miał go trochę mało (jeśli się mylę poprawcie :P).

Wracając do metalizowanych rezystorów - jeśli chcesz podłączyć do tego UniAmpa jakieś lepsze kolumny, które mają naprawdę dobrą jakość dźwięku to lepiej kup te metalizowane. Na zwykłych różnicy raczej nie usłyszysz, zresztą oprócz rezystorów 1% musiałbyś zainwestować w lepsze kondensatory, potencjometr i inne takie.

djbuh napisał:
4. Mogą być 6800uF, ale jeśli chcesz nim zasilać jakieś mocniejsze kolumny to radzę dać 10000uF, bo może Ci spadać napięcie przy basie i wtedy będziesz miał go trochę mało (jeśli się mylę poprawcie :P).
.

przy większych mocach (głośnym słuchaniu) zasilacz, kondensatory nie odfiltrują ci tak dużego prądu. Złe zasilanie=zła praca=nie da się słuchać.

Lepiej 10000

Chyba, że masz 4 takie kondensatory po 6800uF to możesz je wtedy połączyć równolegle po dwa i uzyskasz dwie pojemnośći 13600uF. Lepsza filtracja kosztem miejsca :P.

Niestety ocalały mi tylko dwa takie nihicony.. :cry: Ogólnie rzecz biorąc najbardziej interesowało mnie pytanie o trafko.. Napewno to bedzie ok czy może jakieś inne polecacie w niewygórowanej cenie..? Mam zamiar dać napięcie 2x35V rozumie że takie bedzie ok.?

kolego może być zwykłe
kupując z tej aukcji co podałeś kupujesz wersje audio (zalany żywicą ekran wewnętrzny cytat z aukcji) a jak kupisz na toroidy.pl dostaniesz zwykłe trafo a jak byś chciał wersje audio to zapłacisz jak za zboże

Ze moze byc to wiem.. Chodzi mi oto czy beda odczuwalne jakies zasadnicze roznice np miedzy tym trafem audio z alledrog a tym zwyklym(nie audio) z toroidy.pl..?

Nie będzie żadnej różnicy, nawet NIE kupuj wersji audio bo szkoda pieniędzy. Weź zwykłego toroida.

Ok dzieki.. Chyba wiem juz wszystko.. :wink: W razie co napisze.. :wink: Dzięki wszystkim..

[ Dodano: 2009-11-02, 12:45 ]
Kolejne pytania.. :wink:
6) Ta dioda zenera C12V to co to za dioda..? Na 12v ale jakiej mocy..?
7) Czy można wstawic jakas inna diode za ta 1N4002..?
8) Jakiej wartości mają być bezpieczniki..?

co do trafa z toroidów to proponuje zamówić zwykłą wersje, ale z środkiem zalanym żywicą, lepsze w mocowaniu jest ;)

Manstaff11 napisał:
co do trafa z toroidów to proponuje zamówić zwykłą wersje, ale z środkiem zalanym żywicą, lepsze w mocowaniu jest ;)

Blaszka do mocowania od góry nie jest chyba najdroższa ;)
Ale fakt, jak to nie bedzie o wiele droższe to można się pokuśic o żywicę.

Pozdrawiam

Powrót