• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa własnego subwoofera- co, gdzie, jak? Podstawy

Reakcji
0
Witam! Z góry mówię że jestem laikiem w budowie subwooferów.. Wypatrzyłem sobie głośnik Pioneer TS-W311S4. Moje pytania:
1. Co sądzicie o tym głośniku? Może są jakiejś lepsze w tej cenie? Najlepiej im taniej tym lepiej
2. Czy wzmacniacz 100w RMS wystarczy? wiem że nie wykorzysta głośnika w 100%, ale szukam jak najtaniej.. np STX A 138
3. Jaka do tego obudowa? Zamknięta, bass reflex? Jaka wielkość?

Dodam że głośniki to Dali Concept 6, wzmacniacz Pioneer VSX-D814, pokój 38 mkw
wiem że to dla Was chleb powszedni, ale dla mnie to nowość więc nie śmiejcie się ze mnie :)

Ostatnia edycja:
Po pierwsze określ budżet. Ile chcesz/możesz przeznaczyć na ten cel?

1, Głośnik jest samochodowy i paramety wskazują raczej na obudowę zamkniętą. Wygląda na to że będzie potrzebował mocnego wzmacniacza a tu koszty robią się już bardzo duże.
2, Z tym głośnikiem na pewno nie wystarczy.
3, Znajdź dane głośnika, a tam jest podane jaką producent zaleca obudowę i jej wielkość. Możesz też wpisać dane do WinISD i zasymulować obudowę.

Nie myślałeś o tym żeby złożyć wzmacniacz samemu zamiast kupować gotowca?

tak max to z 600 zł ale im mniej tym lepiej.. mówię o całym zestawie. mógłbym też kupić Magnata 302A albo coś podobnego gotowego

1. to co innego polecasz?

gotowca zawsze łatwiej, ale i drożej..

Ten wzmacniacz STX A 138 ( na TDA ) to ma 60-70 W .
Do 12 cali to się zupełnie nie nadaje. Cena również odstrasza .

Ostatnia edycja:
Ta oferta jest nie aktualna. Może ktoś z forum wykona Ci wzmacniacz w zbliżonej cenie i o podobnej mocy.

wiem że jest nieaktualna ale ten użytkownik kilka razy taki wzmacniacz sprzedawał i zapewne będzie jeszcze nieraz

a jak podłączyć jak ten głośnik ma 2x 4 omy i dwa wejścia?

Ostatnia edycja:
Są dwa rodzaje tego głośnika 2x2 ohm i 2x4ohm , wybierasz ten 2x2 ohm.
Ale jedno założenie się nie zrealizuje - zmieścić się w 600 PLN.

Kup taki wzmacniacz i Stx 8". Na znamym portalu jest używany SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.MC.
Głośnik jest dwucewkowy więc zepniesz go w szeregowo w 4ohm i bedzie ok.

czyli W.30.500.2x2.PP + wzmacniacz ok. 250-300 watów?
Zaciski głośnika połączyć szeregowo i do wzmacniacza?
Pozostaje kwestia sprawdzonej obudowy

Tak , zaciski szeregowo. Obudowę według zaleceń na stronie producenta.
Masz gotowy wątek z budową wzmacniacza który wkleiłem wcześniej.
Jeśli masz jakieś pytania co do obudowy pisz do autora wątku.

W 30 to 12" a nie 8"
Do 8" Pawel S. Projektował obudowe samochodowa. Projekt jest na forum. Zachowasz litraż, powierzcznie i długość BR a ksztalt obudowy już sam sobie zaprojektujesz.

Powrót