• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa Woofera na BLAUPUNKCIE do domu

takero, a nie ma wiekszych tych głośników?? bo 8" to troszke przymaławo... wolalbym cos 10" albo 12".... co byś polecił??

[ Dodano: 2008-04-10, 10:31 ]
Pawel S., a ty co byś polecił?? a JBL ten 1000W ten podstawowy model?

szortow napisał:
takero, a nie ma wiekszych tych głośników?
oczywiscie ze sa - tylko odpowiednio drozsze i mocniejsze
szortow napisał:
bo 8" to troszke przymaławo... wolalbym cos 10" albo 12"
oj bys sie zdziwil co on potrafi... a na wieksze niemasz ani kasy ani mocy ;]
szortow napisał:
Pawel S., a ty co byś polecił?? a JBL ten 1000W ten podstawowy model?
napewno nie JBL :|
za takie pieniadze i z takim napedem naprawde bedzie ciezko :/
http://www.allegro.pl/item344173732_ravemaster_bsw_124_ii.html to jest dobre ale sporo przekroczy 200zl i w dodatku masz za malo mocy

ehhh... to juz nie wiem co mam począc... :sad: :sad: :sad: to ile bym musial miec pieniedzy zeby zakupic jakis tani i dobry przetwornik od 10" w gore???

szortow, zbudowanie suba zgodnie ze sztuka na tym MDS08 to koszt ok 500zl
wiec sobie przelicz ile bys musial wydac na cos wiekszego. wiekszy glosnik=mocniejszy naped=wieksza cena
tak wiec masz bledne kolo ;]

a co myslicie o STXie GDN-27-150-4-SS w WINisd w 100l skrzynce BR wychodzi ze zejdzie do 29,8 dB bez straty na aktywnosci...

Pawel S., ha ha ha ale smieszne.... a z muza bedzie gorzej mowisz??? tylko cichy jest dosyc...86dB to troszku przymaławo... moje kolumny maja 93dB ;P

jak na moje to mdsa (tak na marginesie to masa osob na tym wlasnie robi) albo starego pocziwego gdn 20/80/2 pozatym jedno bardzo wazne pytanie w jak duzym pomieszczeniu ma to grac ?

noo zebys Pawel S. wiedzial ze pseudo bo strojone są wysoko na 42Hz... bo mialem w planie od razu dokupic woofer ale potem jakos nie mialem pieniedzy i teraz mi naszło natchnienie na budowe wooferka :P

powiem szczerze że jakoś z kolumnami poszło mi łatwiej niż z wooferem... hehe i jestem z nich zadowolony...

nie mam zadnych chinczyków... akurat kolumny mam na stx'ach i tesli a a co do woofera chodzi mi tylko byscie pomogli mi z nim... nie chce by zchodził az tak nisko bo do muzy + sporadycznie filmy i tak to mi sie nie przyda ale zeby dobrze gral poprostu... chinczyka bym nie wzial nigdy bo nie ma do nich prawdziwych parametrów... czyli maja sporo do ukrycia ;P

A co myslicie o VISATONIE W 250 S 4 OHM
tu jego dane są:http://www.visaton.de/en/chassis_zubehoer/tiefton/w250s_4.html
wydaje sie ciekawy... co wy na to??

[ Dodano: 2008-04-11, 10:00 ]
n_omyzs, niee... zwykłych tych GDN 25/100/8 normalnie one maja bodajze 90dB w obudowie maja 3dB wiecej... a co do tych tesli to nie pamietam modelu bo musialbym głośniki wykrecac... ale graja jak dla mnie dobrze... wam sie nie mosza podobac :mrgreen:

Powrót