• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa wzmacniacza lampowego

No tak, wszystko jasne. CZekałem na ten moment wlasnie.
Jak ty zbudujesz wzmacnaicz pytajac o takie rzeczy to predzej na Antarktydzie pustynia bedzie chyba...

widze ze nie jestes pozytywnie nastawiony do mojej pracy nad tym wzmacniaczem więc nie pisz postów które mi nie pomoga. z reszta nie trzeba być elektrykiem żeby zmienić żarówke nie??

klimeq napisał:
widze ze nie jestes pozytywnie nastawiony do mojej pracy nad tym wzmacniaczem więc nie pisz postów które mi nie pomoga. z reszta nie trzeba być elektrykiem żeby zmienić żarówke nie??

Ale trzeba być elektronikiem żeby zbudować Lampowca :P Tam nie wystarczy przykręcić żarówek...
I tu nie chodzi o nastawienie, pegelmesser, ma rację... A potem założysz milion tematów czemu nie działa to albo tamto... Może zleć komuś wykonanie tego?

Tak w ogóle to ty chyba jesteś zbyt pozytywnie do tego nastawiony:) wybacz pytanie ale ile masz lat?

W trakcie prac z optymisty stajesz się pesymistą, potem zaczynasz się dokształcać i stajesz się realistą.
Budowa lampowca to nie wymiana żarówki ale nie przesadzajmy, to też nie neurochirurgia. :lol:

csbiczek napisał:
a Esh0 mówił EL34 w PP, wg mnie z deko różnicy jest w mocy tych dwóch wzmacniaczy :razz:
no to z dwa trzy razy tyle mocy... :P

klimeq, sluchales kiedys lampowca ? Te Twoje kolumny to sie nie nadaja, szkoda lampy do nich, mialem okazje dluzszy czas ich posluchac... gratuluje jbl`owi ze to sie sprzedaje.... Dwa, jak juz sie pchasz we wzmaka to zrob na tranach, bo o lampie zapomnij, ja stycznosc z elektronika mam a sam sie obawiam troche tych regulacji i odpalenia po czesci, ale Ty jak sie pytasz co to za oznaczenia na rezystorze to idz do sklepu i tak jak kupiles jbl`a tak kup sobie do niego wzmaka, bo bedzie placz a nie gra..

klimeq, chyba lepiej zrób jak koledzy radzą, kup gotowy lub zleć komuś budowę tego... J jeśli chodzi o:
klimeq napisał:
z reszta nie trzeba być elektrykiem żeby zmienić żarówke nie??
może i nie trzeba być elektronikiem ale trzeba mieć pojecie... W wzmacniaczu lampowym będzie sporo zabawy z ustawianiem prądów itp, to nie jest tak że masz schemat, polutujesz i gra, w schemacie nie raz mogą być spore błędy... Sam się ostatnio przekonałem jaka może być różnica między schematem a tym co wychodzi z obliczeń... Posłuchaj lepiej osób bardziej doświadczonych, lub jeśli nadal chcesz brnąć w ten temat to bierz się za czytanie i naukę podstaw bo masz spore braki...

a jakie kiążki polecasz?? Wiem ze jest duzo ale moze byc tak ze każda bedzie uczyła czegoś innego. Wiem to z własnego doświadczenia jak chciałem sie nauczyć czegoś o transformatorach miałem chyba 3 książki i w każdej były inne wzory na obliczenia zwojów transormatora itp. w końcu poszedłem do wuja elektryka który mnie nauczył wszystkiego tego co jest potrzebne do projektowania trafa. i teraz transforatory nawijam bez problemu i na dodatek wszystkie działają prawidłowo :D

klimeq, śniadanie do łóżka też?! Podałem Ci wczoraj link do audiotonu, masz tam sporo wiedzy która będzie potrzebna...

Ale tu napisaliście jak mnie nie było :)

Za 1000zł nie zrobisz wzmacniacza, który uciągnie Twoje kolumny. Przykro mi. Na same trafa głośnikowe wydasz około 250zł, porządny zasilacz to będzie kolejne 200zł. Dobre lampy - 200zł - mamy około 700zł. A obudowa, elementy?

Co do mocy - nie oszukujcie się. Czego oczekujecie z 5W przy 10% zniekształceń? Owszem, aby wysterować klumny z lampy trzeba mniej mocy niż w przypadku tranzystora, ale to nie znaczy, że można dać 5W do kolumn, które mają dwa wielkie niskotonowce.

Moja propozycja jest taka - masz 1000zł, kup mantę którą ktoś polecił. Sprzedaj komuś kolumny za 300-400zł i zainwestuj w upgrade tej manty (ładnie wszystko opisane na audiostereo). Nawet jeśli nie chcesz upgradować, to będziesz miał wzmacniacz, którego nie wykonasz za tą cenę i z tym poziomem wiedzy, jaką posiadasz.

Oczywiście, jeśli będziesz się upierał przy swoim, to znajdziesz schemat jakiś, kupisz elementy, spróbujesz złożyć i... wolę nie myśleć ;)

Powrót