• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa zwrotnicy stx

Reakcji
0
Witam potrzebuje kogoś kto by mi zbudował zwrotnice ewentualnie pomógł ja zrobić zwrotnice
głośnik GDN-30-400-4-SE
driver D-1000-8-Ti
sztuk 2 proszę o propozycje wraz z cena z góry dziękuje za pomoc

jeśli masz gotowy projekt zwrotnicy to możesz uderzyć do Pawła_S
jeśli nie i trzeba tą zwrotnicę stworzyć od nowa to polecam Irka albo Yoshi80

Ja juz nie mam czasu babrac sie w robienie zwrotnic, musialbym dostac glosniki w obudowie, meczyc sie z pomiarami i konstruowaniem zwrotnicy a potem calosc odeslac.

Moze yoshi ma czas.

sa jeszcze koledzy piku16 i rfck (nie wiem czy dobrze pisze)
ale niestety nie znam ich "tworczosci" wiec nie wiem czy dobrze to robia...

jak masz wiecej kasy to mozesz pisac do STXa

Ja mam jeden zestaw na zwrotce zaprojektowanej przez Piku. Co prawda nie wysyłałem do niego głośników więc było to robione tak trochę "zaocznie" ale pod względem elektrycznym, wyrównania pasma i zgrania fazowego jest jak najbardziej OK. Nie wiem czy on ma teraz czas ale zawsze możesz go zapytać - na pewno nie zaszkodzi.

Nie na temat...
Możesz też zapytać na jego forum http://diyakustyk.com/forum/index.htm (ufam, że ta reklama nie nadszarpuje regulaminu diyaudio.pl - robię to w dobrej wierze)

Co do Rfck - chyba też projektuje zwrotki ale nie jestem pewien - również można zapytać.

dabyl napisał:
Co prawda nie wysyłałem do niego głośników więc było to robione tak trochę "zaocznie" ale pod względem elektrycznym, wyrównania pasma i zgrania fazowego jest jak najbardziej OK.

A skad to wiesz skoro nie byly robione pomiary!?

Ja robiłem pomiary i wysłałem mu plik z SW. Później on mi odesłał plik zawierający zaprojektowaną przez niego zwrotkę. Po złożeniu tej zwrotki (różnice właściwie tylko w rezystancji cewek) ponownie wykonałem pomiary - jako sprawdzenie poprawności symulacji.

Pisząc o "zaocznym projektowaniu" miałem na myśli fakt, że przy tej pracy lepiej jest jednak mieć głośniki bo zawsze można wykonać odsłuch na zaprojektowanej zwrotnicy (co jest przecież bardzo istotne) i wprowadzać ewenttualne korekty. Dlatego napisałem tylko o poprawności tych trzech cech a nie pisałem o samym brzmieniu (które nawiasem mówiąc też jest całkiem OK - ale to już ocena subiektywna, której nie sposób podeprzeć pomiarami).

Powrót