• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa zwrotnicy

Reakcji
0
Witam
Planuje skopiować projekt Borysa na tonsilu 13/50/9 i MDT29
Mam kilka pytań co do zwrotnicy którą zaprojektował Borys:
mdt29_2xgdn13-50-9_1569.jpg

1. Cewka:
Jaka jest różnica pomiędzy grubością druta z jakiego jest wykonana cewka? Wiem że cena ale co poza tym?
Jeśli nie ma cewki 1.3 mH czy mogę zastosować cewkę 1.2 i połączyć równolegle z drugą z innego drutu 0.1mH?
kondy i cewki Jantzen
2.W które komponenty zwrotnicy zainwestować szczególnie?
3. Jakie mają być rezystory ? 5 W?
Poniżej zestawiłem koszty zakupu elementów zwrotnicy w sklepie audiosklep.com.pl
są 2 warianty tańsza i droższa (nie ma uwzględnionej cewki 1.3mH) Może warto zainwestować w lepsze komponenty? Proszę o rady i wyrozumiałość ponieważ jestem początkujący :)

cewek sie nie laczy
na tor wysokotonowy daj lepsze kondy, rez 5w
na niskotonowy rez 10w a kondy mozesz dac gorsze
cewki 0,6-0,8 rownolegle a 1-1,2mm szeregowo

ja tam roznicy w drubosci drutu nie slyszalem :P (nie testowalem skrajnych roznic)

wywnioskowałem, że czym grubszy drut na cewce tym mniejszy opór. Nie ma to żadnego znaczenia?
rezystory metalizowane czy ceramiczne?

Tomek___ napisał:
wywnioskowałem, że czym grubszy drut na cewce tym mniejszy opór.
ale nie zawsze. mozna to zmniejszyc rowniez przez zastosowanie rdzenia...
Tomek___ napisał:
Nie ma to żadnego znaczenia?
ma. im mniej tym lepiej. ale bez przesady :P

Tomek___ napisał:
rezystory metalizowane czy ceramiczne?
obojetnie. ale metalizowane sa tansze

dziękuję za rady:)
Nie bardzo rozumiem jeszcze co mam rozumieć przez to zdanie "cewki 0,6-0,8 rownolegle a 1-1,2mm szeregowo " wiem jakie to połączenie równoległe i szeregowe ale o co tu chodzi?

szeregowo - czyli w tor niskotonowy - wpinasz cewkę z grubszego drutu, dodatkowo żeby cena była niższa może ona być rdzeniowa. Równolegle - czyli w tor wysokotonowy - wpinasz cewkę z cieńszego drutu, zalecane jest aby była ona powietrzna

Teraz wszystko jasne. dziękuje :)

[ Dodano: 2009-08-23, 10:33 ]
Jeszcze jedno pytanie... Jakie przewody zastosować do połączenia wszystkiego wewnątrz kolumny? Chciał bym wybrać coś z oferty polink

Powrót