• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

czyli sie sprawdza co pisałem acu= lampa !!

W sensie, że do VU-metrów we wzmacniaczu? :P

Mi tam precyzja zaje... pasuje w tym zestawie :) Razem z moim wzmacniaczem powstaje żyleta, która nie każdemu może się podobać. Na tym poziomie to już subiektywne opinie - co innego z AD1955, tutaj nie ma bata.

- DAC na AD1955 nadaje się może bardzo dobrze do odtwarzania sinusów, ale muzyki to z niego nie ma,
- R-2R Soekrisa z Amanero naprawdę daje radę,

Amen.

Tak patrzę na te zdjęcia (akustyka pokoju) i na wasze wypowiedzi na temat basu...
Na AS wszyscy mówili że nie ma co dyskutować o basie, bo pokoje kiepskie, choć prawie w każdym były jakieś ustroje, a standardowo w każdym był dywan.
Tu nie ma nic.

Więc jak to się ma do opisu basu?
No chyba że te opisy, to tylko porównanie jednego głośnika do drugiego, nie włączając w to akustyki pomieszczenia.
Tak to mam rozumieć?

Tak to masz rozumieć. Pogłos był, ale nie jakiś przesadny, chociaż trochę denerwował.

Wiele razy o tym mówiliśmy w czasie spotkania. Byłoby znacząco lepiej w jakimś wytłumionym pomieszczeniu, ale nie było najgorzej i można było spokojnie porównać.

Tak patrzę na te zdjęcia (akustyka pokoju) i na wasze wypowiedzi na temat basu...
Na AS wszyscy mówili że nie ma co dyskutować o basie, bo pokoje kiepskie, choć prawie w każdym były jakieś ustroje, a standardowo w każdym był dywan.
Tu nie ma nic.

Więc jak to się ma do opisu basu?
No chyba że te opisy, to tylko porównanie jednego głośnika do drugiego, nie włączając w to akustyki pomieszczenia.
Tak to mam rozumieć?

Bo na takie glosniki akustyka pomieszczenia juz nie dziala :P

Tiw to fajny glosnik... tu nie ma dyskusji
Ale wg mnie nie do excella

Niskie z l22 znam i jak dla mnie trochę dominował w poprzedniej konstrukcji, może to wina mojego pokoju.
Chciał bym głośnik który będzie mniej dominował ale da bas szybszy i bardziej zróżnicowany, i mam nadzieję że TIW taki będzie.
Lubię niskie tony z germanium w moim samochodzie, nie jest ich dużo ale jak trzeba to kopną w brzuch.

Ostatnia edycja:
Mieliśmy tylko trzy różne DAC'e - AD1955 (w dwóch całkowicie odmiennych aplikacjach!), PCM56-K i ten Soekris. Z czego PCM56-K siedział w odtwarzaczu CD i generalnie graliśmy inne pliki, więc ciężko to tak bezpośrednio porównać. W sumie to jeszcze był TDA1541A w innym odtwarzaczu, ale kolega LuSzTi nie zdążył przesłuchać.

No ale mogę Ci do AD1955 porównać :D Chociaż nie wiem, czy jest sens. Zważywszy na cenę Soekrisa (około 800 PLN) to można go spokojnie polecić, tym bardziej, że za taką kwotę nic lepszego nie zbudujesz a tym bardziej nie kupisz.

Pomalutku składam Uniampa....@Paweł S poznajesz ;)

b69a4b047f3bd09b3d4dc5bd5a934283.jpg

8189cde38a2e0b0136865ccb33ded623.jpg

Lab w 90l... ah ten Lab... jakiegoś woooooooooow nie było, tu przyznam że na tle tego głośnika TL'ka na 2x 22scx wypada naprawdę nieźle. Niestety to nie ta liga. Co mi się spodobało w labie? Wytrzymałość, na filmikach testowych dolby atmos potrafił zagrzmieć a mimo to miałem spokój że mi się nie skończy, w przypadku lini musiałem uważać z mocą by nie przesadzić.
O brzmieniu nie mam co sie wypowiadać bo muszę obejrzeć na nim kilka filmów które znam i wtedy będę mógł wydać obiektywną opinie.

Natomiast tego samego dnia było woooooooooooooow ale po odpaleniu Beymy 12br70 z nowej serii w OZ ~70l netto.
Słuchałem ten głośnik w kilku aplikacjach i w OZ to całkiem inne granie, to jest to czego szukałem od dawna. Dobry szybki bas, nic nie dudni, świetnie się uzupełnia z frontami. Muzyka na jakiej testowałem jest różna, rock, metal, klubowa, dance i wszytko inne co się nawinęło.
Nigdy nie byłem przekonany do OZ teraz zmieniam zdanie :D
Wygłuszenie: pianka tapicerka na tylną ściankę 7cm, boczne ok 3,5cm i wełna mineralna knauf tech. ecose kawałek 30 x 30 i wystarcza :)

PS. Fronty jeszcze nie wykończone :P

...i już bliżej niż dalej, zwrotnice z okablowanie na miejscu...@Pawel S też powinieneś poznać ;)

261f5d507078d3f040d51105ddda30b4.jpg

5a86ac4d20e86182a6de9d5c62d98b2a.jpg

Na razie obudowy testowe (zamkniete 21l) ale już moge powiedzieć że Sonido SFR175 w wersji AlNiCo to najlepsze 18cm głośniki jakie miałem, basu jest naprawde wystarczająco, potrafi uderzyć kiedy trzeba, nie dodaje nic od siebie. Średnie też precyzyjne, neutralne, bez fajerwerków. Góry jest w sam raz, bałem sie że może być niedosyt i trzeba będzie stosować jakiś tweeter ale okazuje sie to zbędne. Co by można zrobić to trochę wiecej wydusić w kwestii basu obudową z projektów ze strony Sonido i pewnie docelowo tak będzie

Powrót