• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Kolego tomasz G, twój stan wiedzy na temat instalacji elektrycznych zatrzymał się chyba na latach 70-tych góra 80-tych.
- gniazda z "bolcem" musza być stosowane WSZĘDZIE (układ sieciowy
- w pomieszczeniach "mokrych" stosujemy gniazda IP44 lub wyższe
- napięcie między obudową pralki i baterią umywalkową (podłączoną zapewne rurami w tworzyw sztucznych) nie ma żadnego sensu a nawet gdyby miało to było by to napięcie pochodzące z dzielnika kondensatorowego filtru przeciwzakłóceniowego...

Kolego tomasz G, twój stan wiedzy na temat instalacji elektrycznych zatrzymał się chyba na latach 70-tych góra 80-tych.
- gniazda z "bolcem" musza być stosowane WSZĘDZIE (układ sieciowy
- w pomieszczeniach "mokrych" stosujemy gniazda IP44 lub wyższe
- napięcie między obudową pralki i baterią umywalkową (podłączoną zapewne rurami w tworzyw sztucznych) nie ma żadnego sensu a nawet gdyby miało to było by to napięcie pochodzące z dzielnika kondensatorowego filtru przeciwzakłóceniowego...
Masz rację że wszędzie ,dotyczy to nowo wykonywanych instalacji. Ja opierałem się na stanie istniejącym w ponad 60 procentach mieszkań ze starą instalacją. A jeżeli chodzi o rury z tworzyw sztucznych to bezwzględnie należy wykonać połączenie wyrównawcze. Wtedy kolego dokonaj takiego pomiaru. Tak czy siak brak zerowania w gnieździe z bolcem przy używaniu odbiorników pierwszej klasy ochronności to proszenie się o kłopoty i jest niezgodne z przepisami oraz sztuką budowlaną.

wysłane gołębiem

15 stopni dzis, trza korzystac
79b712a35a6550140d857c8e40577603_1490628220.jpg
5e8e920a886d8c2f4784ed5dbabf66b6_1490628222.jpg
8977ba680df39a517150fb98a92fc0c0_1490628224.jpg

Fajnie wygląda to malowanie , co to bo chyba bym się skusił na podobne wykończenie

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Powrót