• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Witam,
Końcówka mocy uruchomiona. Prąd spoczynkowy wyregulowany. Jeszcze chwila i koniec. Chciałem go sprawdzić jak gra, ale czego nie podłącze pod ten filtr aktywny to nie daje mi dźwięku. Co moze być przyczyną? Kit A-140. Napięcia na wzmacniaczach operacyjnych maja po +/-12V (pomierzine). Kit zasilany z autowłącznika. Pomożecie??
ac80f333408d6c3af8dcb409eab2fece.jpg
f309d447bd1563369507cac98a8024f4.jpg
3da7f09c6a5dcaa15676f68eca4c67bd.jpg
eca86f192598270919c13995985d678b.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Witam,
Końcówka mocy uruchomiona. Prąd spoczynkowy wyregulowany. Jeszcze chwila i koniec. Chciałem go sprawdzić jak gra, ale czego nie podłącze pod ten filtr aktywny to nie daje mi dźwięku. Co moze być przyczyną? Kit A-140. Napięcia na wzmacniaczach operacyjnych maja po +/-12V (pomierzine). Kit zasilany z autowłącznika. Pomożecie??
ac80f333408d6c3af8dcb409eab2fece.jpg
f309d447bd1563369507cac98a8024f4.jpg
3da7f09c6a5dcaa15676f68eca4c67bd.jpg
eca86f192598270919c13995985d678b.jpg

Dobra, problem rozwiazany. Przynajmniej ten. Przyczyna braku dzwieku okazal sie brak polaczenia lutowanego w jednym miejacu. Pojawil sie natomiast kolejny problem. Dotyczy on natomiast przydzwieku, ktorego totalnie nie wiem jak mam sie pozbyc. Help

Jaki to przydźwięk? Opisz.
Pętla masy?
Odłącz mase sygnału od końcówki, zostaw tylko sygnał bez masy.

Ostatnia edycja:
Delikatne bzyczenie. Dodam ze znika jak potencjometr przekrecam oraktycznie na maksa od glosnosci

Jaki to przydźwięk? Opisz.
Pętla masy?
Odłącz mase sygnału od końcówki, zostaw tylko sygnał bez masy.
Po odpieciu masy sygnalu od koncowki mocy glosnik po prostu mocno buczy (odpiecie gnd miedy fitrem a koncowka mocy). Dodam tylko ze dotkniecie obudowy panela powoduje roznice w przydzwieku. Obudowa powinna buc podlaczona do masy? Jesli tak to do ktorej? Zasilacza filtra czy koncowki mocy??

Ostatnia edycja:
W teorii​ tak. Ale autostart i filtr aktywny maja wlasne zasilanie z innego transformatora, daje mi to inna mase... Wiec pytanie jak ja w takim przypadku mam spuac???

Ok. Temat zamkniety... Problemem okazala sie petla masy oraz nie podpiecie blachy obudowy do GND... Podziekowal za pomoc!!! Nastepne zdjecia wrzuce juz do ukonczonych konstrukcji jak zloze wszystko w calosc. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
A przy okazji w/w problemu... Jak to jest, że jeśli blacha była odseparowana od wzmacniacza filtru itd to i tak sieje na wzmacniacz i trzeba ja podlaczyc pod mase...??

Witam,

Jaki koszt wyszedł Ci za wykonanie takiego wzmacniacza ?

Powrót