• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Wracamy do hobby jak jest czas.
ec57eec1b2cd395c9721e0a648631691_1495562394.jpg

Fajne te płytki stykowe, tylko korewa za mała sobie kupiłem.

1szy kanał dojechal. Gain Clone from China... Testował ktoś takiego kita już??
78d7d9d28ca0ffb077f7c5c748a7fcd6.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Podpytywałem ostatnio o wybór głośników do projektu, wybór nie był łatwy, ale w końcu zapadł i prace posuwają się do przodu.
Jak kolumny będą skończone to założę osobny temat żeby je bliżej opisać, ale na razie chciałem Wam pokazać obudowy w trakcie pracy.
Szkielet to MDF 19mm, gięte boki to kanapka z pięciu warstw, na przemian sklejka brzozowa 4mm i HDF 3mm, czyli łącznie 18mm.

Było:

Jest po modyfikacjach.

Skrzynki to zmodyfikowane z tego pierwszego zdjęcia.
Narazie będą takie. Ale w przyszłości będą może nawet YB.
Jestem po pierwszych rozmowach. Jak się zdecyduję że to mam już zostaje to pewnie zamówię skrzynki.
Narazie jest 2-way, w zanadrzu jest jeszcze 2, 5 way.

Narazie nic więcej nie wiem. Zostawiłem je żeby troszkę się rozruszały i poszedłem z dziećmi do parku.
Wieczorem posłucham coś więcej.
Jeden plus to że niskich tonów trzeba słuchać w pokoju a nie w toalecie oddalonej o około 5m ;)

Co do basu mam podobnie :rolleyes:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Szukam coś na dwóch 18-tkach coby wąskie były.

Ostatnia edycja:
Tylko w BR wielka obudowa mnie nie przeszkadza ale nie znam opinii o tym projekcie. Sd trochę mniejsze niż w STX10" ale ... marka SS no i 880zł x 6

Ostatnia edycja:
Sylvek
Piekne te MTMy, ja sie tez szykuje na nowe MTMy no ale nie az z takim rozmachem. Tymczasem wymienilem wysokotonowke z monitorkach z wavecora na RS28A, udalo sie zrobic ''szybka'' zwrotnice ale mysle ze przetestuje jeszcze kilka warjantow.
Generalnie RS28A wyp.....la wavcora w kosmos.
8f5acebbc39a85a4a0fed70e9d5c9b32_1495993752.jpg

Sylvek
Mnie zawszie ciaglo w strone MTM nawet kiedys chcialem sobie zbudowac WMTMW ale jakos plan spalil na panewce.
Jak juz posluchasz sobie troche to skrobnij takie male porownanie 3Way VS MTM :D

Jako że mam obecnie trudną sytuację odsłuchową ( delegacja) ciężko jest zrobić jakieś super porównanie. Ale dziś włączyłem moje mikrobe, Na dole nie porównuję ale średnica i wysokie to jakaś masakra jest.
Ogólnie MTM-y są ok, na basie jest troszkę lżej niż z tiw200 ale o to mi chodziło.
Myślę że te MTM-y już zostaną. Konstruktor zwrotnic zrobił jeszcze wersję 2,5way. Potestuję jeszcze i jak coś zdecyduję to zrobię ostateczne skrzynki. Jeszcze kiedyś pisałem z Pogromcą Mitów o TL info jest też jakiś pomysł.

Wreszcie po montowałem wszystkie trafa liniowe (razem 5) w swoim wzmacniaczu.
Co nie podłączę nawet jak jakaś pętla masy się pojawi, to przełącznikiem odcina się masa i wszystko działa normalnie.
Bardzo polubiłem się z trafami w torze, mają swój urok.

Teraz pora na wzmacniacz słuchawkowy i wycieraczki.

marian
Bardzo obiecujaco wyglada ten zestawik, ten 12rcy moze byc calkiem ciekawy, seas to solidna firma. Audaxa nie znam ale z autopsji wiem ze po 15s w domu juz by mial wgnieciona kopolke :D
Jaka duza budkie zostawiles dla sredniaka i dla woferka ? Tak z ciekawosci.

Pozdr

EDIT:
Taka mala errata do schematu zwrotnicy z usherkiem i rs28a --> cewka dla wysokotonowca ma byc 0.22mH a nie 0,27mH (teraz dopiero zauwazylem ze babola machnalem).

Ostatnia edycja:
Powrót