• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Ja IPS z OPS zawsze lutuje na stałe, choć troszkę więcej mam roboty przy przekładaniu wejściówki, ale mam pewność że połączenie nie jest żadnym ograniczeniem.

Według danych technicznych tym złączem można puścić prąd do 4A, poza tym przypadają po dwa piny na każde połączenie.
Chyba mało prawdopodobne, aby oba przestały zwierać, ponadto tego typu złącza są szeroko stosowane w różnego rodzaju sprzętach firmowych.
Nie jestem przekonany do lutowania przewodów bezpośrednio do płytki, lubię mieć możliwość odpinania wszystkiego w środku, ułatwia to montaż i ewentualny demontaż.

Materiał na okładziny zdobyty - prawdziwy, lity palisander długi na 2100 mm. Końcówka tego materiału (niecałe 4m2) leżała 12 lat w magazynie. Dziś taki towar jest nie do dostania bo palisander to drzewo prawnie chronione i dostępne są tylko króciaki robione z z konarów :)

jaro4444444
Piekny material, az slinka cieknie.

Tez sie cos rzezbie ale narazie nie w drewnie. Drewno poczeka na listopad.

269133030b3c0ee13a3fca667b28aae2_1506063881.jpg

Taki mały DIY pod gotowy sprzęt ;)

Przymiarki do włożenia ops3 do obudowy :

Front wykonany domowymi metodami, co prawda płaskownik zamówiony przycięty gotowy. Otwór zrobiony "choinką" z alii za kilka zł i udało się obejść montaż śrub na wylot

i takie tam z budowy :

Panowie mam drobny problem. Mianowicie chciałem sprawdzić w trakcie czekania na trafo czy soft start ( projektu Borysa), który wczoraj lutowałem jest sprawny. W momencie podłączenie do prądu, od razu wybija korki... Po tym warystor wygląda jakby był pęknięty.

Wszystkie elementy według BOM'u oprócz R3 gdzie zamiast 220R użyłem 200R, bo taki miałem pod ręką. Jeszcze C6 i C7 użyłem 100nF/630VDC zamiast 100nF/275VAC, ale kiedyś czytałem, że można tak stosować jeśli, max napięcie będzie wystarczająco wyższe.

Nie mam za bardzo pomysłu czemu, na płytce nie ma zwarcia między ścieżkami. Macie jakieś pomysły?

Dodaje jeszcze zdjęcia

Kolego w BOMie jest mały błąd. Wybierz warystor na napięcie 255v-270v. Ten z listy jest na niższe napięcie. Do testów możesz go wy lutować. Już to przerabiałem z takimi samymi efektami pirotechnicznymi :)

Powrót