• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Było olejowanie, teraz są już głośniki, okablowanie i wytłumienie. Kolumny gotowe do pomiarów :)

LuSzTi, czym masz pokryte te duże kolumny? Taki nieregularny szary kolor?
Farba strukturalna.
- SB i Scan ?? Skromnie wyglądają przy tych potworach
2 x SBA 15 NRX 8R i nie produkowany już Scan D2904/600000 https://www.hificollective.co.uk/components/scanspeak-d2904-600000-tweeter.html

Moje salonowe kolumny mają wysokości 110 cm + podstawy i 55 cm głębokości, te do sypialni mają wysokości tylko 90 cm i cok 24 cm głębokości, więc mimo, że wcale takie małe nie są to jednak przy salonowych wyglądają mizernie :)

Swieta ida to trzeba cos nowego do domu przywlec.
Zakwas na chleb juz sie robi, nowe monitorki tez sie robia (biale boki + sklejka na gorze i na dole + maskownica)

0ff28f958af1a9eb990b4dd6bff9ecec_1511770931.jpg

Ładna pogoda w weekend.. sprzęt udało się wypożyczyć.. więc odrobina motywacji.. i poprawiłem frezowania.. z ręki.. obeszło się bez większych wpadek..
Z większych trudności.. nie mogłem wyciągnąć głośników z frezowań.. ale patentem udało się wycisnąć..

Cały czas mam już wypożyczony zestaw do pomiarów... monitory już na biurku.. w weekend znów nie zdążyłem.. ale nie dam im usiąść na półce bez jakiegokolwiek zmierzenia..

PS.. Głośniki za długo leżały wyciągnięte z obudów i syn do jednej kopułki się dorwał.. - udało się wacikiem od tyłu "wypchnąć" prawie bez wielkich widocznych strat.. nie wiem jak to wpłynęło na kondycję wysokotonówki - trudne warunki pracy w domu... Beryla na razie sobie nie kupię...

Ostatnia edycja:
Ruszyło, nareszcie :)

Zaciekawiły mnie trochę te XMOSy. Chciałem zapytać czy do programowanie używasz xmosowego xTAGa, czy jakiegoś innego interfejsu?
Mam niedokończony projekt z AT32UC3A3256 (SDR Widget) ale chyba dam sobie z nim spokój. XMOS chyba jednak będzie lepszym rozwiązaniem, wygląda bardziej perspektywicznie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Teraz dopiero doczytałem, że XHRA-2HPA firmware odczytuje z zewnętrznej pamięci Flash, JTAGa nie widać w ogóle.

Ostatnia edycja:
Coś do przodu :

2c4acb34c7bb83a888a85d4fca24849d_1512061013.jpg

a57dda2835ae482bb40b03224df782c3_1512061059.jpg

Teraz trzeba jeszcze całość poskładać do kupy .
W pakiecie jeszcze będzie UVmetr ale to temat na inny post :)

Powrót