Branża może wprowadzicie do oferty jakieś obudowy uniwersalne? Niektórzy w domowych warunkach mają większy problem ze zrobieniem obudowy niż z pomiarami i projektem zwrotnicy
Rozważałem taki pomysł już kilku krotne na przełomie lat - mała pracowania stolarska jest. Robiliśmy kilka par obudów na zamówienie także gotowych kolumn na Naszych obudowach i sporo tzw. formatek frontów - frezowanie otworów.
Ale nie jest to takie proste jak się wydaje. Usługi stolarskie to przede wszystkim czas a On kosztuje. Jeśli nie robimy obudów z litego drewna lub bardzo złożonych materiałowo i kształtowo to sam materiał to mały odsetek ceny - A większość klientów tego nie może pojąć jak 4 kawałki sklejki mogą tyle kosztować bo to nie te kawałki sklejki kosztują tylko praca włożona. Jeśli ktoś robił sam obudowy niech policzy godziny robocze jakie na to poświęcił i przeliczy na pieniądze jakie chciałby za ten czas zarobić w pracy.
Mamy tak dużo zleceń na usługi projektowe, pomiarowe, montażowe i serwisowe że nie kalkuluje się nam robić zleceń stolarskich poza tymi na Nasze potrzeby - Nie wykluczam w przyszłości jak przybędzie rak do pracy.
A precyzując twoje pytanie o produkty seryjnie powielane tzw obudowy uniwersalne które można produkować taniej bo w serii to tez nie jest takie proste - co klient to wymagania i każdemu się coś nie spodoba a to kształt nie taki a to kolor nie taki a to tamto no i ta cena za 4 kawałki drewna

Są na rynku takie obudowy od Daytona i jakoś nie cieszą się wielkim wzięciem.
A obudowy do Bardzo zaawansowanych kolumn aplikacyjnie to potrafią kosztować kilkukrotnie drożej od głośników mimo ze te też są na wysokim poziomie. - I tego to już nikt kto buduje kolumny Sam nie zrozumie."Panie - a dlaczego te kolumny kosztują 50k, skoro policzyłem ceny głośników i wyszło 10k - Ja wam takie same zrobie za 15k - chcecie kupić ??" Nie śmiejcie się tacy klienci się zdarzają
Dlatego rynek DIY ma tak wielu entuzjastów - Jak ktoś potrafi może poświęcić dużo swojego wolnego czasu i często nerwów to zbuduje Sam. I w mojej ocenie nie chodzi o to aby było taniej tylko oto SAM.
Ogólnie trudny temat. Ale jest kilka osób które pałają się tylko tym i z tego co się orientuje mają co robić.