• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Miałem suba na RS315 i jak dla mnie to mocno przereklamowany głośnik, zbyt kulturalny, na suba to się średnio nadaje.
Wysokie rms , niskie qms , alu cewka więc nie mógł grać inaczej :)

Fajne Rafcio. Marzylo mi sie kiedys cos takiego z beyma TPL
Marzenina trzeba realizować ;)
raven: nie za wysoko podział z beyma lx ? ile tam dokładnie jest?
Pewnie, że za wysoko :) Teraz mam 130Hz .

Małe malowanie :)
2e576d89530015ccd911fc6e3e0398fb_1526237318.jpg

i mic Daytona ehhh.
Plik kalibracyjny :
65d4130af5c88be937e8aabfc82f2116_1526237320.jpg

Nie wiem z kąt te piki nigdy nie wiedziałem takich gór i dołów ??

Pomiar po w graniu na wysokich niby ok ...
fc0a315feb12074ab9e3799c25dc9656_1526237319.jpg

No ale te góry, nie wiem co o tym myśleć .

Ja to mam zrobione na kołach zębatych, w czasie pracy cyk i jedzie w drugą stronę.
Do tego silnik DC 100W z drzwi przesuwnych, elektromechaniczny licznik impulsów + mechaniczny na osi (bo w sumie niech będzie).

Kumple pamiętacie moje hajendowe standy ? :)

Trochę nabrały barw. Teraz mam pytanie do Was... nóżki z czarna stopką czy srebrną?

Ostatnia edycja:
Coś tam wczoraj ruszyłem z Lammem zasilacz prawie gotowy ale częściowo zmontowany ze złomu Zasilaczy ATX. Okazało się że laminat jest kiepskiej jakości i podczas lutowania odkleilo mi się kilka padow więc montuje jako tymczasowy.

.

Selektor wejść cyfrowych :) Dwa wejścia I2S (z czego jedno typowo pod Amanero lub moduł .3lite'a), trzy wejścia SPDIF i trzy wejścia Toslink. Jedno wyjście I2S, do wyboru - separowane lub nie separowane.
Do tego obsługa jednym przyciskiem, pamięć ostatnio wybranego wejścia oraz jeśli potrzeba pokazanie numeru aktywnego wyjścia na jednej z 8 diodek, które można sobie do urządzenia podpiąć :)

A za jakiś czas prostszy moduł z trzema wejściami - I2S, SPDIF i Toslink:

Płytki są dwie - jedna to płytka wejść cyfrowych z dodatkowym przekaźnikiem na wyjście DACa, aby można było odłączać jego wyjście na czas włączenia i wyłączenia (często zdarza się, że analogówka stuka w głośniki).
Druga płytka działa jako standby, zasila płytkę wejść cyfrowych oraz posiada przekaźnik, którym można załączać zasilanie DACa i jego analgówki. Wystarczy podpiąć 230V.
Obsługa przez dedykowanego pilota lub za pomocą jednego przycisku - długie przytrzymanie włącza i wyłącza całość, krótkie zmienia wejście.
Sygnalizacja wybranego wejścia cyfrowego na trzech diodach.

Selektor wejść cyfrowych :) Dwa wejścia I2S (z czego jedno typowo pod Amanero lub moduł .3lite'a), trzy wejścia SPDIF i trzy wejścia Toslink. Jedno wyjście I2S, do wyboru - separowane lub nie separowane.
Do tego obsługa jednym przyciskiem, pamięć ostatnio wybranego wejścia oraz jeśli potrzeba pokazanie numeru aktywnego wyjścia na jednej z 8 diodek, które można sobie do urządzenia podpiąć :)

A za jakiś czas prostszy moduł z trzema wejściami - I2S, SPDIF i Toslink:

Płytki są dwie - jedna to płytka wejść cyfrowych z dodatkowym przekaźnikiem na wyjście DACa, aby można było odłączać jego wyjście na czas włączenia i wyłączenia (często zdarza się, że analogówka stuka w głośniki).
Druga płytka działa jako standby, zasila płytkę wejść cyfrowych oraz posiada przekaźnik, którym można załączać zasilanie DACa i jego analgówki. Wystarczy podpiąć 230V.
Obsługa przez dedykowanego pilota lub za pomocą jednego przycisku - długie przytrzymanie włącza i wyłącza całość, krótkie zmienia wejście.
Sygnalizacja wybranego wejścia cyfrowego na trzech diodach.

No nie wierzę.. przełączasz sygnał SPDIF za pomocą CPLD i wrzucasz go na WM8804? Wczoraj o tym myślałem, miałem już odpalać eagle i rysować PCB, pisałem nawet do .3lite z pytaniem :D
Skąd masz takie fajne gniazda toslink/RCA? Są na 5 czy 3.3V?

Rozumiem, że zmiana źródła jeśli chodzi o przycisk to jest on wyprowadzony na goldpinach?

Odnośnie wersji SLIM - toslink, spdif, i2s to jest opcja sterowania z zewnętrznego sterownika tj sterowanie masą tam jest czy jak?

Ostatnia edycja:
Projekt będzie publiczny? udostępniasz schemat?

Się zobaczy, na razie przy uruchamianiu znalazłem już jeden błąd. Po ustabilizowaniu będziemy myśleć :) Muszę napisać soft na procka i opis sprzętu na CPLD. A czasu coraz mniej i co raz więcej zaległych rzeczy.

Powrót