• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Tak właśnie było. Przeglądałem dziesiątki gotowych konstrukcji i pytałem kobietę - które? Które wyglądają wg ciebie najlepiej?
I w końcu odkryłem tą zależność, ten Święty Graal dla wszystkich żonatych, pragnących posiadać podłogówki :biggrin:

Kupiłem głośniki SB 15NRXC30-8 i niestety jeden jest krzywo wklejony, drugi jest w miarę ok. To normalne czy wysyłać do dostawcy z powrotem?

A ja dwie 16-tki PFC które są przecież tańszą serią sporo mam równo sklejone. Słabą kontrolę jakości mają coś :p . Albo uznali że nie ma wpływu na działanie i poszło w świat ;) .

Chyba dam sobie spokój bo widzę że nawet na audiotransducers zdjęcie głośnika nie jest też idealne, czyli SB to już chyba tak ma.

To wynika z faktu, że SBA centruje układ drgający także górnym zawieszeniem.

Powoli pracę postępują. Z naciskiem na powoli :/
ec0d9d7a430b2e83efc58f15250f0b0b_1527792965.jpg

4ee8acedd93838b3ba65699948d24788_1527793208.jpg

9ba6c0cd610104f5adc82205980edba9_1527792933.jpg

32290f5b4d6f5ae3872c60e001a48567_1527792883.jpg

Pierwsze odsłuch były w garażu na razie trochę brumi. Kupiłem docelową obudowę i będę z tym walczył, ale gra bardzo przyjemnie.

Pierwsze odsłuch były w garażu na razie trochę brumi. Kupiłem docelową obudowę i będę z tym walczył, ale gra bardzo przyjemnie.

A to rzecz do naprawienia, tym bardziej że masz sprawdzone PCB. Z zeszłorocznego AS pamiętam Mastersound Dueventi z SB Satori grało całkiem przyjemnie właśnie, co prawda to tylko ta sama lampa ale konfiguracja już SE na 2x EL34.

Coś się ostatnio mało dzieje :)

Odświeżony vu meter z paroma dodatkami:

Przystawka/sterownik do vu meter dla automatycznego przełączania tłumienia + możliwość sterowania z pilota podświetleniem oraz tłumieniem i inne bajery:

Selektor analogowy 4ch - uniwersalny - możliwość podpięcia do sterownika PVC, który się robi lub można podpiąć swoje zasilanie 5-24VDC i podpiąć przełącznik obrotowy, do tego sygnalizacja LED

Sterownik do PVC - tak w skrócie - obsługa PVC, wyprowadzony I2C (przyszłościowo), wyprowadzone złącze do selektora, sygnalizacja LED, duży 7segmentowy wyświetlacz, możliwość sterowania selektorem cyfrowym Lusztiego (sterowanie z lewego enkodera + sygnalizacja LED od tamtego selektora (OPT1,2,3 + USB), lewy enkoder - selektor + standby (on/off wyprowadzony przycisk do sterowania np układem standby z naszego forum), prawy enkoder głośność, po wciśnięciu mute, IR (rc5 aktualnie), wyprowadzone złącza od enkoderów, gdyby ktoś chciał większe gałki zamontować. itd...itd.. :)

Zasilacze 317/337/317&337 - z możliwością wlutowania potencjometru do regulacji lub na sztywno rezystor (minimelfy)

2 wersje drabinek - jedna z buforem na we/wy z zasilaczem (rezystory minimelf) oraz druga "czysta drabinka" z możliwością wlutowania minimelf/melf/tht raster 13mm np DALE RN60D

I PCB pod enkodery :)

Flickr: https://www.flickr.com/photos/125677873@N02/albums/72157667458145467/with/28534733358/

PS. Nie zamazałem napisów na AVR (atmega32) tylko po izopropanolu tak wyblakła (pierwszy raz mi się zdarzyło)

Ostatnia edycja:
Chlopaki, uzywal moze ktos takiego frezu jak ponizej do laczenia formatek ?? Jezeli tak to czy nie pekaja krawedzie po jakims czasie ??
Machnalem dzisiaj maly kwadracik testowy i trzyma sie to naprawde solidnie nawet bez kleju.

beaabfa655ba47752935be2f7010546c_1527949246.jpg

Dziekowac

Borys - ja używałem tego frezu, jak się sklei to nic nie pęka. Tylko żeby ładnie wyglądało i można było złożyć, trzeba dokładnie frezować. Przy bardziej skomplikowanych konstrukcjach lub zacinanych z wszystkich stron, to nie opłaca się tego robić. MDF zacięty na 45st. i sklejony poliuretanem daje tak mocne połączenie, że nie można tego rozerwać. Można też zastosować poliuretan konstrukcyjny to będzie jeszcze mocniej. Zamiast ścisków szeroka taśma lakiernicza i takie połączenie nie jest potrzebne.
Pozdrawiam

janku, a jak ktos nie ma formatowki?
to taki frez daje rade w domowych warunkach? czy tylko frezarka dolnowrzecionowa?

janku, a jak ktos nie ma formatowki?
to taki frez daje rade w domowych warunkach? czy tylko frezarka dolnowrzecionowa?

Robiliśmy w firmie takim frezem ale dla profesjonalistów- średnica dobrze ponad 100mm i nie wyobrażam sobie robić tego bez frezarki dolnowrzecionowej. Jak miało to dobrze wychodzić to frezarka musiała mieć dodatkowe wyposażenie, a operator musiał się dobrze przykładać. Robiliśmy zacięcia na 45st. na CNC trzyosiowym, ale dosyć wolno to szło, a przy elementach długich i wąskich nie dało się zrobić. Na formatówce robi się to szybko, ale trzeba mieć dokładną maszynę i trochę oprzyrządowania.
Pozdrawiam

Mam takie dwa frezy i powiem że praca nimi jest cholernie trudna. Na 5 par kolumn nimi zarobionych tylko jedna wyszła jako tako.
Niestety żadna tak dobrze by zrobić takie łączenie na np. Mdf. Z okleiną i zostawić takie łączenie.
Używałem frezarki Górno wrzwcionowej.

Powrót