• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

SB29ST-C000-4
SB13PFC25-8
kolejna dostawa, zobaczymy niedługo co ciekawego z tego wyjdzie

Ostatnia edycja:
W klang+tonie jest gotowy projekt na tych głośnikach tylko nie wiem czy z głośnikami w wersji 4 czy 8ohm.

Chciałbym zobaczyć charki głośników bez podfrezowań, w dodatku z krawędziami wynikającymi z cofniętego frontu :)

bb04fc9f0c1cd3de102de2e704122117_1535630648.jpg
a4d5919d7c9950a8fd8f8a9ec8e0d046_1535630647.jpg

Swiniak po szlifie. Czekam na kllejonke i osmo.
Monitorki się oklejają, zebrano z mojego starego projektu - po 8 latach na strychu jeszcze jest Ok.

Witam ,małe pytanie mam jaki podział częstotliwości zwrotnicy powinien być dla głośników STX T.10.200.8.ALX GDN-AWX 18-140-15 i niskotonowy W.32.500.8.MC obudowa 50l. Czy można obliczyć wstępnie zwrotnicę bez pomiaru głośników w obudowie ?

Przede wszystkim zły wybór głośników moim zdaniem. Po co tego awx-a męczysz jako sredniotonowy...i to jeszcze w wersji 15ohm?

Wersja 8ohm , z tym że kiedyś zrobiłem te kolumny wg projektu mx-140 do kina domowego a głośniki niskotonowe były podłączone pod wyjście na sub w kinie domowym ;) . Teraz chciałbym zrobić z tego system trójdrożny z głośnikiem wysoko-tonowym ALX które już mam niestety , a kolumny nie muszą być idealnie zestrojone , mają służyć tylko do nagłośnienia imprezki domowej , do odsłuchu mam Vienny. Może ktoś mi pomóc z obliczeniem zwrotnicy aby głośników nie popalić i w miarę to grało , przepraszam za nie profesjonalne podejście . :)

Przede wszystkim zły wybór głośników moim zdaniem. Po co tego awx-a męczysz jako sredniotonowy...

A co w tym złego?
Charakterystykę ma dobrą, a to że ma 6/5" to tylko na plus, bo woofer ma 12".

Zresztą widać że głośniki dobierane na chybił trafił i hi-Endu nie będzie, ale zagrać zagra, o ile będzie odpowiednia zwrotnica, a bez pomiarów takowej nie da się zaprojektować.

IMO lepszy by był sredniotonowy jakiś.

No widzisz, Twoim zdaniem.
Mniejszy i to jeszcze średniak, nie pasuje do woofera 12"... chyba że woofera utniemy wysoko, co nie jest dobrym pomysłem.

AWX wcale nie ma za pięknej i równej ch-ki od ~2k wzwyż.

Skoro ma równą do 2kHz, to spokojnie się nada.

Jednak ja bym w taki projekt nie szedł, bo to będzie dźwiękowo jakiś Frankenstein.

No właśnie ;) . Zależy jak wysoko utniemy ;) .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie myślałem o mniejszym. Bardziej o jakimś dużym sredniotonowym typu 15 czy 18cm.

Ale co z tego że będzie duży?
Widać nie rozumiesz dlaczego lepiej dać niskośredniotonowca zamiast średniotonowca, do tak dużego woofera.

Powrót