Spokojnie, po co te spiny

Obrażanie kogoś na forum to całkowicie niewłaściwa droga. Możemy się w czymś nie zgadzać ale szanować się wzajemnie trzeba.
Ten projekt jest dla mnie czymś w rodzaju "fun-u", takiej zabawy z głośnikami śmieciowymi (choć W200S śmieciem nie jest).
Całość nie kosztowała mnie nawet 500 zł a właściwie sporo poniżej tej kwoty.
Docelowo bardziej skupiam się na modyfikacji Siest pod Seas 27TBC/G, mam nadzieję, że do miesiąca temat będzie ogarnięty
W sobotę ogarnąłem pomiary, posiedziałem pół soboty i całą niedzielę nad modelowaniem zwrotnicy, wstępne wyniki już są, pozostaje domówić części, zazwrotkować, pomierzyć i posłuchać.
Podział dość niski bo okolice 1000Hz. Brzmi jak szaleństwo ale GDM/Westra według producenta ma rekomendowaną częstotliwość podziału właśnie w tym miejscu, docelowo podział przewidywałem na 1500Hz ale teoria swoje a praktyka swoje, był problem ze zgraniem faz, "revers null" też nie wychodził a Visaton niestety miał stromy spadek od 700Hz, którego chciałem się w miarę pozbyć a właściwie ten zakres maksymalnie wygładzić, udało się to częściowp, w miejscu podziału jest lekki dołek ale nie powinien być szkodliwy.
Korektor impedancji dla Visatona był potrzebny.
Co do Westry - nie jest źle, z nią się pracowało dużo łatwiej aczkolwiek spodziewałem się, że przeniesie nieco dalej pasmo ale z racji tego, że człowiek (a przynajmniej ja) słyszy do 14-15kHz to wielkich strat tu nie ma

Co mnie boli to te górki między 5kHz a 7kHz, nie udało się tego odfiltrować więc trzeba będzie z tym żyć.
No i co do impedancji wypadkowej - można było się pokusić o korektor w torze "Westry" przed filtrem ale odpuściłem, bo....nie gram na lampie

Poniżej wyniki zabawy :
Visaton "goły"
Westra "goła"
całość po filtrowaniu wykres +/- 5dB :
całość po filtrowaniu +/- 10db
Impedancja :
Wstępna zwrotnica :