• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Korzystasz z Tidal czy innego serwisu? Bo jeśli Tidal to Volumio masz płatne? Jeśli nie to polecam darmowe moOde audio zamiast Volumio.

Obecnie dopiero stawiam wszystko. Są to fazy produkcyjne więc z niczego jeszcze nie korzystam, jest kilka systemów. Obecnie do pracy z tą rozdzielczością wyświetlacza najlepiej wypada volumio. Moode trzeba rozciągać i nie jest to ani ładne ani funkcyjne. Tak korzystam z tidala i nie ukrywam że tidal connect będzie ważny jak nie najważniejszy w wyborze softu

Ostatnia edycja:
Teraz na AS widziałem kilka playerów i wzmacniaczy z takim ekranem i powiem wam że podobało mi się i to bardzo.

ad8fc87b4597389125103e375e88b77e_1669392607.jpg

Mały czy duży? :)

Ja bym dał duży ze względu na wyświetlaną grafikę okładki płyty.
No i fajnie by było, gdyby ten wyświetlacz miał funkcję przyciemniania obrazu, żeby wieczorem tak po oczach nie dawało :)

Kurcze. Chciałem kiedys zrobic wzmacniacz z wbudowanym tabletem na windowsie i wgranym winampem z pluginami wizualnymi ale częsci nadal lezą spakowane dobre 10 lat|;‑)

Macie jakąś prostą metodę na "prostowanie" formatek? Się okazało, że ta super precyzyjna piła, którą miał mi gościu pociąć formatki, okazała się być niezbyt precyzyjna i nie dość, że wymiany się nie zgadzają to dodatkowo krawędzie wyszły pod kątem... Więc nie dość, że czeka mnie liczenie jak to poskracać, żeby pasowało, to jeszcze obróbka - a na to nie mam pomysłu.

Złożyć kilka do kupy jednym wymiarem, ścisnąć ściskiem i jazda szlifierką. Nic innego nie wymagającego zaplecza nie przychodzi mi do głowy.
Ale ostatnio zakupiłem w Juli niedroga zagłębiarkę z szyną prowadzącą i powiem ci że jest OK, da się ciąć formatki z niezłą dokładnością, a sprzęt nie zajmuje dużo miejsca w domu.

Jakim interfejsem jest podłączany taki wyświetlacz? Po hdmi?

Tak hdmi. Wyświetlacz ma w zestawie dystanse do przykręcenia na odwrocie raspberry, i malutki adapter do połączenia hdmi i usb do raspberry. Schludnie, bez przewodów itd. Choć przewody też są w zestawie gdyby ktoś montował inaczej

Złożyć kilka do kupy jednym wymiarem, ścisnąć ściskiem i jazda szlifierką. Nic innego nie wymagającego zaplecza nie przychodzi mi do głowy.
Ale ostatnio zakupiłem w Juli niedroga zagłębiarkę z szyną prowadzącą i powiem ci że jest OK, da się ciąć formatki z niezłą dokładnością, a sprzęt nie zajmuje dużo miejsca w domu.
Ja niestety zagłębiarki nie mam, tylko pilarkę. Prowadnicę będę musiał chyba sobie zrobić. Narzędzia preferuję jednak bardziej markowe, może i był to błąd, że wziąłem Hikoki zamiast jakiejś tańszej zagłębiarki albo np Ryobi z prowadnicą... Jak zobaczyłem, że ta genialna piła z prowadnicą to niemiecka marketówka scheppach to już wiedziałem, że coś nie pyknie, no i niestety się nie pomyliłem :/ Plus to, że majster jedyne co tym robi to podcina drzwi.

Pilarka i tak zostaje, bo była kupiona do czegoś innego... Prowadnica i tak się przyda, też do czegoś innego, a przy okazji zobaczę co wyjdzie. Teoretycznie powinno być dokładnie, skoro linia cięcia będzie zrobiona przez odcięcie nadmiaru płyty pilarką - linia cięcia wyjdzie tam gdzie faktycznie przeszła tarcza. A że na następne kolumny się nie zapowiada, to też się nie spinam ;) Póki co i tak chcę odsapnąć finansowo, zakupów żadnych nie planuję.

Mi udało się dość tanio wylicytować zagłębiarkę Titan z brytyjską wtyczką (pewnie zwrot do sklepu po jednej robocie, podobno to niezła plaga). Pasuje do tego listwa Makita. Świetny zestaw do właśnie takich szybkich poprawek.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

czasem się rozglądam, ale zazwyczaj trafiam na np. połamane czy takie, które się nie uruchamiają - może włącznik, może szczotki, a może zjarany silnik. trochę szkoda ryzykować.

choć już kupiłem ostatnio pompę do chłodzenia wodnego do kompa. nie testowana, nie działa i takie tam. trochę sprzątania miałem po tym jak ją z ciekawości podłączyłem i nalałem wody... choć uszkodzenie było - ktoś chyba wylutował dwie diody z podświetlenia rgb. tak, brakuje dwóch sztuk, a sprzęt jest ze zwrotu. ręce, k..a, opadają, jak tak można zrobić. kupić, ukraść elementy, zniszczyć i oddać.

Powrót