• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

metr :P Tylko na tym foto wyglądają na niskie :)

[ Dodano: 2009-03-20, 20:05 ]
nowy1, przecinałem fizeline skalpelem z zapasem ok. 2mm od ściany i fornir sam ładnie pękał, reszta zeszlifowana.

Paweł S. napisał:
NIEEE!!
11 litrow to za duzo i glosnik zacznie mulic jak ARN150!
daj ok 8 litrow
Początkowo miało być 7,5litra, ale niestety, na żaden sposób nie dałoby rady zrobić mojego "designu" (jak skończę to zobaczycie :)), więc będzie 8 litrów. I jeszcze kilka pytań dotyczących tej konstrukcji:

1. Bass-reflex zrobić na froncie, czy tyle kolumny ? Z góry pisze, że pudła będą stały po rogach pokoju.

2. Jakie dać strojenie ? Słucham głównie rocka, trochę metalu, od czasu do czasu jakieś inne gatunki.

RzeznikUnitra napisał:
1. Bass-reflex zrobić na froncie, czy tyle kolumny ? Z góry pisze, że pudła będą stały po rogach pokoju.
w takim razie z przodu
RzeznikUnitra napisał:
2. Jakie dać strojenie ? Słucham głównie rocka, trochę metalu, od czasu do czasu jakieś inne gatunki.
45-55Hz
nie oplaca sie za nisko bo stracisz na efektywnosci wiecej niz zyskasz na zejsciu

Michał K., nadal twierdze ze trzeba by dodac jakis pierscien lub jakis inny akcent zeby optycznie powiekszyc sredniaka

lakierowales probke forniru zeby zobaczyc jaki bedzie mial kolor?

p3210340.jpg

Pierwsze odsłuchy i pozytywne zaskoczenie :wink:

Nono :grin:

Wygląda gites, przy twoich starych prezentuje sie jak typowy arystokrata hehe Ale kontrast.

Nie lakierowane jeszcze?

Nono :grin:

Wygląda gites, przy twoich starych prezentuje sie jak typowy arystokrata hehe Ale kontrast.

Nie lakierowane jeszcze?

[ Dodano: 2009-03-21, 01:03 ]
Heh widze że coś się z forum walneło, albo to u mnie wirusy szakleją :lol:

Sorry za zdublowanie.

jaki lakier? dajesz bejce?

(mam nadzieje że nie super połysk...? :roll:

No ja tez bym nie bejcował raczej. I dał pół mat ;) Jakos mi się nie widzi do tych kolumn pod ten fornir połysk. No ale to tylko moje zdanie ;) Połysk mi do jakiś bardziej ciemnych fornirów pasuje i do czczotów, orzechów może. Zresztą nei jestem fanem błyszczacych klumn tak czy siak ;)

A może pomyśl nad woskiem :idea:

A mi sie nie podoba :P... taki gruby kloc... niezgrabny.. O ile sciacia z przodu ciekawe to zwiekszanie glebokosci w gore kolumny nie bardzo trafia w moj gust. Wyszly ci takie niezgrabne klocki stylizowane na firmowe kolumny..

Niestety muszę zgodzić się z n_omyzsem

Fajnie zrobione, elegancko, ale żeby dla mnie fajnie wyglądąły to musiałyby być wyższe .. Dużo wyższe .. teraz wyszły takie altusy rev. 2 xD A przy takiej wysokości musiałyby być węższe i mniejsze głośniki, nie na taki duży głośnik takie niskie ...

Mimo wszystko gratulacje udanej konstrukcji :)

PS: Nie jest źle ;)

Jeśli będą stały w dużym pokoju to rozmiar nie będzie przeszkadzał. W małym pokoju prezentują się jak niezgrabne kloce.

bart210 napisał:
Jeśli będą stały w dużym pokoju to rozmiar nie będzie przeszkadzał
michal je robi do nowego domu - tam bedzie mial chyba 35-40m2

mi tez sie nie podoba to rozszerzanie w gore ale jak widac mlody chcial zrobic cos innego :P

Wyszło coś takiego:

front od PJ do wymiany. pozatym lampa blyskowa zrobila czarymary i bok jest tak jasny ze ;O w rzeczywistosci jest owiele wiel wiele ciemnijeszy ; )

Powrót