• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Panowie proszę o rzucenie okiem jak to wygląda, i poradę
Miał być możliwie prosty, kanciasty (bez żadnych wygibasów, frezów itp...) stolik RTV. (trójnóg...)
No dobrze no zacząłem go robić; ale jak tak teraz patrzę to się zacząłem również zastanawiać czy nie wychodzi AŻ ZA prosty :/
Jak uważacie? czy nie trzeba by mu dodać coś/czegoś by nabrał trochę życia ? (przy czym musi pozostać ostro kanciasty....)

PS pod platformy pójdą kolce (antywib.)
według projektu ma być niby coś w ten deseń:

---------- Post dodany o 16:59 ---------- Poprzedni post o 16:59 ----------

O NIEEE..... !! Jesteś straszny Bingant !!

:lol: nie mogę z tego... :D

Nie na temat...
Oooo, proszę :) Będę wdzięczny za relację z budowy i spostrzeżenia/wnioski, ponieważ celuję w tego typu kształt. Jestem bardzo ciekaw konstrukcji i metody jaką zastosujesz przy tym kształcie.
Czekam, właściwie to czekamy już we dwóch - Żółwik jak widzę również :)
ir0nhide, nie wydaje Ci się, że będzie to mało stabilne? Mam na myśli same platformy oczywiście. Wzmacniacz - jak wielkie trafo trafi z tyłu do rogu - będzie miał źle rozłożony ciężar na tych kolcach.

Ostatnia edycja:
ir0nhide, nie wydaje Ci się, że będzie to mało stabilne?

Tak też mi się z początku wydawało, lecz okazuje się że nie... tam "od tylca" będą jeszcze drążki pod te platformy... (coś takiego jak ten na projekcie z tyłu na dole ["przy glebowy"])

ironhide widze nową mega hiper super audiofilską platformę antywibracyjną
Dobra, dobra :razz:

plyty na kolcach drewno czy moze kamien?

właśnie jeszcze nie wiadomo.... na pewno jedno z trzech tj. albo blat z desek, albo mdf i lak na czarno, połysk; albo szkło czernione czy czarne (czy jakoś tak )

Nie na temat...
Panowie kiedyś na allegro były takie duże kondensatory elektrolityczne do zasilaczy
miały terminale przykręcane na ampule jak w samochodowych
pomożecie znaleźć bo albo nie ma albo sobie nie radzę ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam, jestem w połowie drogi jeśli chodzi o budowę pierwszych monitorów w OZ. USHER 8935A + USHER T-9930-20NC. Zwrotnicę przygotowuje dla mnie Gipsy2. Jak do tej pory największe problemy miałem z fornirowaniem, bo popełniłem straszny błąd z fornirem. Zostawiłem go na strychu w słoneczne dni. Wysechł na wiór i był bardzo kruchy, pękał. Jest to orzech amerykański. Bardzo twardy.

Nie na temat...
Panowie kiedyś na allegro były takie duże kondensatory elektrolityczne do zasilaczy miały terminale przykręcane na ampule jak w samochodowych pomożecie znaleźć bo albo nie ma albo sobie nie radzę

Jak wystarczą Ci na 63V to mam jeszcze 2 sztuki 15000uF używki Philips.

Widzę KonradRak że frezerka nie przestaje zarabiać na siebie :-)
Akurat frezarka jeszcze nic nie zrobiła w tych obudowach bo nie mam cyrkla :)
Jak policzyć narzędzia które kupiłem aby wykonać te kolumny to koszt prawie dorównałby cenie głośników gdyby jeszcze policzyć szlifierkę taśmową B&D, wirtarkę - na szczęście to już miałem.
Podsumowując muszę wykonać jeszcze 2 pary kolumn, żeby zamortyzować narzedzia :) Ale to pieśń przyszłości.
P.S. Właśnie dokupiłem 2 frezy z łożyskiem.

Nie na temat...
wlasciwie to wystarczy na 21V tylko chcialem duze pojemnosci...
a to nie mozesz kupic tanszych na nizsze napiecie i wlutowac to w plytke? zrobisz sobie baterie kondow i na plytce dorobisz jakies mocowania na sruby

---------- Post dodany o 22:59 ---------- Poprzedni post o 14:05 ----------

sub do audi 100 c4 sedan

obudowa złożona na zasadzie kanapki ze sklejki. Sa jescze przed faza szlifowania itp. mam nadzieję , że uda mi sie doprowadzić je do idealnej powierzchni by móc pomalować na połysk ale bedzie to cięzka robota , zobaczymy co czas pokaże.

Uploaded with ImageShack.us

Powrót