• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

mIKI, może jakieś na stałe przyklejone ogłoszenie w odpowiednim dziale ? :)

Cena spada przy większej liczbie sztuk ?
Są opcje nieco bardziej budżetowe ? :)

takero, jak bede mial troche wiecej wolnego czasu chetnie przygotuje jakies porzadne ogloszenie - no chyba ze to mozna by tymczasowo umiescic.
wersja budrzetowa powstanie jakos w wakacje - mysle o calosci z blachy stalowej i tylko front z aluminium. powinno wyjsc taniej.
takero napisał:
ena spada przy większej liczbie sztuk ?
jak zawsze;)

jak bardzo przy np 5 sztukach ? :)

Opcja pierwsza, aczkolwiek z pewnymi modyfikacjami - nieco mniejsza, ew nieco większa opcja trzecia ;)

odpowiem jednak tutaj bo to moze byc info dla innych:
- delikatne modyfikacje sa mozliwe, istotna jest wysokosc, czyli mozliwe sa 3 opcje bo takie mam slupki;)
ile taniej przy 5szt. to zalezy ile sie wytarguje z CNC. 5 moze 10%

No raczej młodego, przeciez w profesjonalnej elektronice takich nei zastosujesz bo musisz miec certyfikaty, dopuszczenia, no i koszt obudowy do zastosowan [przemyslowych to juz idzie nie w setki ale tysiace... Euro..

heh brencik :razz: mi ne chodziło o certyfikaty, komisje i wszelakie normy zraz z dopuszczeniemi, pozwoleniami i pierdołami na czele, tylko o kwestie bardziej finansowe... :neutral:

pizdzik napisał:
heh brencik :razz: mi ne chodziło o certyfikaty, komisje i wszelakie normy zraz z dopuszczeniemi, pozwoleniami i pierdołami na czele, tylko o kwestie bardziej finansowe... :neutral:

Wniosek jest prosty... można sobie pomarzyć

To nie pozostaje nic innego jak klepać skrzynki samemu... w sumie zaden problem, dla chcacego nic trudnego.

MormoN napisał:
brencik napisał:
To nie pozostaje nic innego jak klepać skrzynki samemu... w sumie zaden problem, dla chcacego nic trudnego.

Czas to pieniądz. A dłubanie zajmuje najwięcej.
Przy produkcji seryjnej dlubania nie ma, wykonujesz projekt reszta zajmuja sie maszyny i uwierz mi koszty najwieksze zwiazane sa z logistyka i materiałami, same dlubanie ( spawanie, szlifowanie, ciecie, giecie wiercenie, to okolo 10% wartosci produktu. Przy seryjnej produkcji masz pelno znizek przy zakupach uslug/materialow.
W produkcji jednostkowej koszty owych obudow ogromnie powiekszyly CNC i samo aluminium, bo dlubania tu niewiele (projekt w autocadzie) a potem pomalowac.
Jakby miki produkowal 1000 owych obudow miesiecznie spokojnie moglby za 100zł je sprzedawac;) Jutro u siebie w robocie zapodam jakies drzewo produkcji na taka bude

O certyfikatach itd nie może byc mowy - to produkcja o charakterze hobbystycznym , a nie wiem jak Wam,ale mi CE potrzebne do szczęścia nie jest :)

To co robisz na forum DIY? :?:
No i skad brac ciegle tez "pieniadz" jak i czasu nawet brak...
a jak juz jest to chyba warto cos samemu zmajstrowac - czlowiek bez hobby jest jak ryba bez roweru..

brencik, znów mamy zaczynać dyskusje nt diy ? Płytki sam trawisz, trafa sam nawijasz ? Jak w domu nie odlejesz sobie radiatora to już nie jest diy ?
Bez przesady...
Koniec offtopa.

Moje chobby to moje kolumny i słuchanie muzy... z elektroniki jestem kulawy. W sumie zrobić paczkę do wzmaka już mniejszy problem ale z czasem kiszka. A jak mam wolna chwile to marzy mi sie tylko walnąć w fotelu i posłuchać moich ulubionych ścieżek. Nie można całe życie dłubać a nie korzystać z tego co sie ma :-) Kurna troche taki filozoficzny Offtop powstał.

ja dodam jeszcze tylko tyle od siebie...
zrobilem juz kilka skrzynek DIY na elektronike i za kazdym razem chcialo mi sie zygac, okropna robota z pilnikiem w reku... wiercenie w domu - zapomijcie o tolerancji nawet 1mm... gwintowanie, klejenie, wykonczenie...- gdyby nawet liczyc 5pln za godzine roboty (smiesznie malo) to obudowa kosztowalaby wiecej niz te wyzej pokazane...
HeatheN napisał:
akby miki produkowal 1000 owych obudow miesiecznie spokojnie moglby za 100zł je sprzedawac;)
- niestety to raczej nie realne... w polsce ogolnie robocizna jest droga... nie zapomiajmy o tym to nie chiny;) nawet nie powiem wam ile kosztuje wykonanie jednago slupka w zakladzie...
sam koszt aluminium tez jest wysoki... a ceny wciaz z dnia na dzien coraz wyzsze..
jasne ze nie jest to typowe DIY ale zdecydowanie wole podkadac jakas elektornike niz bawic sie w obrobke i zlozenie takiej skrzynki;)
badzmy powazni i obiektywni;)

ps. jak ktos by czegos potrzebowal to do 5czerwca zbieram chetnych na zamowienie;)

brencik napisał:
takero napisał:
Płytki sam trawisz
Tak sam trawie jaki w tym problem? 15 minut i plytka gotowa.
Co do obudow tolerancja 1mm to moze jest ale jak sie pracuje z zamknietymi oczami.. coz moze niektorzy maja poprostu "dwie lewe" i tyle. Ew. lenistwo.
Co innego ceny materialow itp. Na szczescie to mnie nie dotyczy.

chciales mnie obrazic?

Powrót