• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Fotka z pola walki

Dobry pomysł z tą budką ala Utopia, paczki wyglądają na smuklejsze i lżejsze.

Rozmawiałem z jednym użytkownikiem który byl u Ciebie na odsłuchu, mówił że te monitorki na wavecorze i aurumie grały naprawdę fajnie, nawet lepiej niż te na Usherach. Zgodzisz się z nim ?

Dobry pomysł z tą budką ala Utopia, paczki wyglądają na smuklejsze i lżejsze.

A to już zibiego kolumny, ja tylko robiłem pomiary i kleiłem zwrotnicę.

Rozmawiałem z jednym użytkownikiem który byl u Ciebie na odsłuchu, mówił że te monitorki na wavecorze i aurumie grały naprawdę fajnie, nawet lepiej niż te na Usherach. Zgodzisz się z nim ?

Oczywiście, że się zgodzę. Nie przez przypadek ten user kupił je i będę je łączył z Usherem 8955a, które też kupił.
Te Aurumy są bardzo nie doceniane. Dziś na forum pojawi się projekt tego monitora z pełnym opisem.

Ale ja mówię o twoich pakach na Seasach i Morelu :) te zibiego jakoś do mnie nie przemawiają.

Tak się teraz zastanawiam nad tym co napisałeś, konkretnie to że chwalisz Auruma. Zawsze wszyscy zgodnie twierdzili, że to tweeter ma wiekszy wpływ na jakość zestawu. Może to zasługa wavecora ? :P

Ale ja mówię o twoich pakach na Seasach i Morelu te zibiego jakoś do mnie nie przemawiają.

A widzisz....pomieszało mi się. Moim kolumnom daleko do Utopii, są proste i są podzielone także od frontu co mocno wpływa na kształt charek.

Tak się teraz zastanawiam nad tym co napisałeś, konkretnie to że chwalisz Auruma. Zawsze wszyscy zgodnie twierdzili, że to tweeter ma wiekszy wpływ na jakość zestawu. Może to zasługa wavecora ? :P

Tego Auruma miałem w kilku zestawach, z różnymi głośnikami i zawsze te zestawy charakteryzowały się bardzo dobrą średnicą. Wavecor jak na głośnik za 115zł jest bardzo dobry, na pewno lepszy od T9930. Ale to granie na pewno nie jest zasługą tylko i wyłącznie Wavecore'a.

Moim kolumnom daleko do Utopii, są proste i są podzielone także od frontu co mocno wpływa na kształt charek.

Co nie zmienia faktu, że są ładne, grają pewnie fajnie i nie musiałeś wybierać pomiędzy kupnem mieszkania a kolumnami żeby je mieć :)

O Aurumie już kiedyś tutaj czytałem dobre opinie na jego temat, pytałem bardziej z ciekawości o to jak ten wavecore się sprawuje, też wielu z userów go chwali, czyżby był liderem w swojej cenie ? Znasz jakiś tweeter w okolicach 130 zł który mógłby z nim rywalizować ? Może AWX, Vify NE ?

---------- Post dodany o 18:54 ---------- Poprzedni post o 18:51 ----------

standardowy frez to R=11,1mm i ja na takich forniruje

Może wyjdę na głupka, ale jak dla mnie to chyba im mniejszy promień to powierzchnia jest bardziej zagięta i trzeba mocniej sie nagimnastykować ?

Co nie zmienia faktu, że są ładne, grają pewnie fajnie i nie musiałeś wybierać pomiędzy kupnem mieszkania a kolumnami żeby je mieć

Parę osób je słuchało i może się wypowiedzieć. Tanie też wcale nie były - Morele i Excele to nie są tanie głośniki. Ale dało się przeżyć.

Znasz jakiś tweeter w okolicach 130 zł który mógłby z nim rywalizować ? Może AWX, Vify NE ?

Vif nei słyszałem, od AWX wg mnie lepszy.

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Mam małe pytanko. Czy ustawienie rezystorów lub kondensatorów obok siebie w zwrotnicy, będzie miało jakieś negatywne skutki, tak jak jest to z cewkami :???:

Ostatnia edycja:
aaaa już wiem czemu Cię nei zrozumiałem, myślałem że napisałeś że standardowy frez to 11,1 cm a nie mm. Niedopatrzenie z mojej strony, to dla tego. Ehh już sie skupić nie potrafię a tu się trzeba całą noc na kolosa uczyć, coś to ciemno widze :D

U mnie w skrzynkach testowych siedzą nowe zabawki ;) Mały włos, a dzisiaj byśmy je odpalili z Yoshim.

Załączniki

• IMG_6868.JPG
    IMG_6868.JPG
    106.9 KB · Wyświetleń: 0
Powrót