• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Wy Tu sobie Panowie ładne jakościowo konstrukcje składacie, a tym czasem ja walczę nad zwrotnicą dla GDWK 9/80 i no-name 20cm, wiadomo że średnica głośnika troszkę za duża pod 2way, ale nie ma co z takim badziewiem 30zł/szt zrobić.
Zwrotnica w sumie się produkuje, jak na tak porażającą konstrukcję i pomiary w kiepskich warunkach wykres jakoś wyszedł, niestety chiński ma takie parametry, że jest po prostu kiepski (mierzyłem TS) i gra w zamkniętej, basu niestety to to nie ma, słuchając wcześniej ARN188 przepaść szczególnie w basie ogromna, dokupię do tego jakiegoś ARNa albo taniego STX-a jak nie pójdzie z badziewia nic wykrzesać, myślę że średnica i bas wskoczyłaby na kilka poziomów wyżej.

Zwrotka na zewnątrz kolumny i grzebię w niej robiąc pomiary, tyle mi się udało wykrzesać, niestety nie potrafię tego zaakceptować przez słabe zejście.
http://zapodaj.net/e3658c23fa81a.png.html

A ja w końcu po prawie roku od rozpoczęcia prac skończyłem suba :)

Najpierw modyfikacja wzmacniacza aby mieć dodatkowe zasilanie zwrotnicy i ledów (przeniesienie bezpiecznika i wmontowanie ac outlet z jakiegoś starego rozdzielacza), potem wmontowanie końcówki mocy na stałe (z możliwościa wyjęcia) pod spód suba, wypastowanie i mała próba generalna... sorki sąsiedzi ;)

Całkowity koszt wykonania poniżej 1000zł.

ezwt3sodqj7u0a39lvf6_1381608985.jpg

pralka wylączona:

ihau2gqz7v4xebkc0see_1381609014.jpg

i włączona:

oa85dfmluuast1lav2dy_1381609062.jpg

Ostatnia edycja:
Moze dam oslone z czarnego materialu na magnesach albo jakis pas pionowo z siatki tak po środku/ aby nie zakryx calego glosnika- wynosic suba raczej nie bede.
Koncowke chcialem dac tak aby miec mozliwosc regulacji glosnosci, wiec albo pionowo z tylu suba ( jak w niektorych estradowkach) albo jakos od przodu i padlo od przodu pod subem.Minusem jest reszta regulacji bo wszystko jest od tylu (nieciekawie by to wygladalo od gory a i tak nie mialbym jak tam palca wsadzic/ od poczatku w planach chcialem miec go pod biurkiem) a troche ciezko przesuwac takiego 100 kilogramowego kolosa. Na szczescie drobne korekty robie w panelu ustawien karty EMU a odciecie mam ustawione w subie na ok 100-125hz.

Ostatnia edycja:
Lubie kleic na 45 stopni, musze tylko dokupic aluminiowe katowniki do sprawniejszego klejenia, wrazie koniecznosci sciskania pasami.

Ja tez myślałem o składaniu na 45 stopni ale czy jest wygodne przy większych kolumnach?
Przy sklejaniu podlogowek na 45 stopni lepiej posilkowac sie lamelkami. Konstrukcja bedzie jeszcze mocniejsza, a sklejanie latwiejsze i przyjemniejsze. Poza tym zalezy czy chcialbys docinac kazda scianke na 45 stopni czy tylko gore i boki, a nastepnie przod klejone do czola i tyl do wewnatrz. To tez popularna metoda.

http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-CAB.htm tutaj jest ona fajnie pokazana, dobre rozwiazanie szczegolnie przy budowaniu ze sklejki, tak jak to zrobil troels, ale pociac sklejke ladnie pod katem to juz trzeba naprawde dobra pile.

Nie na temat...
a jak tutaj wyglada pozycjonowanie otworow w 2 plytach? recznie to sie robi?
bo jak tak to nie widze wiekszego sensu...

Jak na domowe zastosowanie troszkę droga sprawa, na pile z regulowanym stołem można zrobić choćby to co w 1:13.

Miałem chwilkę to wziąłem się za Accuphase P-7100:

h2xl.jpg

Gdy tylko to skończę (a szlak człowieka może trafić przy takiej ilości tranzystorów) to przykręcam do radiatora i posłuchamy co on ma do zaoferowania.

Następna sprawa to w sumie miałem nie wspominać na forum dopóki nie będzie gotowy a przynajmniej odpalony projekt ale jako, że na tweeter muszę trochę czekać to niech będzie:

ofdf.jpg

yjwl.jpg

I nie, tweeter to nie będzie Accuton bo byłoby zbyt nudno.

LuSzTi i Racjonalny jak zwykle wiedzą o wszystkim :(

Powrót