• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Dokładnie, mam wrażenie ze największe ACU to trochę przerost formy nad treścią ale moge sie mylić. Mnie Aleph 5 ze swoimi 60W spokojnie wystarcza a podobno na AS twierdzą ze gra lepiej niz Acu:)
Cieszę się że przekonujesz się Aleph. Co najmniej 200h grania i można coś powiedzieć o dźwięku.

Ja też nie uważam, że to przerost formy nad treścią. Ja preferuje wzmaki typu Aleph 5 czy P-7100. Tak naprawdę jak przerobiłem kilka DIY zabawek, to tylko takie potworki. Nie ma znaczenia czy mamy 2 czy 3 drożne podłogówki. Po prostu takie końcówki z zapasem prądu wydobywają prawidłowe nutki.

Jeszcze jedna uwaga do dj_zibi. Na AS jeszcze nikt nie napisał że A5 jest lepszy, tylko ma inna manierę grania. Accu ponoć gra potężniej, a A5 cieplej, zresztą jak każdy Pass.

Zostało mi kilka połączeń i mój P7100 będzie wygrzewany. A potem bezpośrednie porównanie z A5.

Nie na temat...
Jak się miał by taki transformator do powszechnego toroida w kontekscie TDA1554Q ??

cyi7hmwt277v972c314v_1390847333.jpg

Lepszy bądź gorszy; krótko mówiąc w czym ?
Podłączyłem go do sieci ale na sec. pokazuje zerowe napięcie; czy to dlatego że załącza się dopiero pod obciążeniem ??

To nie jest zasilacz impulsowy tylko transformator elektroniczny, na wyjściu rzeczywiście jest przemienne.

Ostatnia edycja:
No na zmiennym, też nic, dopiero jak obciążyłem żarówką 12V/50W to pokazuje 7.8V
To ze wyprostować to wiem..., ale pytanie jak się ma taki w świecie audio czy warto go użyć do TDA1554q czy raczej będzie "śmiecił" i lepiej użyć toroida 60VA. Pytam bo zwłaszcza ze względu na wymiary pasował by mi ten elektroniczny, ale...

No na zmiennym, też nic, dopiero jak obciążyłem żarówką 12V/50W to pokazuje 7.8V
To ze wyprostować to wiem..., ale pytanie jak się ma taki w świecie audio czy warto go użyć do TDA1554q czy raczej będzie "śmiecił" i lepiej użyć toroida 60VA. Pytam bo zwłaszcza ze względu na wymiary pasował by mi ten elektroniczny, ale...

Do mojego 1554q uzywam zwyklego trafa od oswietlenia halogenow o mocy 60w. Wszystko dziala git i duze napiecie po wyprostowaniu wyciska z kostki maksymalna moc.

Cieszę się że przekonujesz się Aleph. Co najmniej 200h grania i można coś powiedzieć o dźwięku.

Ja też nie uważam, że to przerost formy nad treścią. Ja preferuje wzmaki typu Aleph 5 czy P-7100. Tak naprawdę jak przerobiłem kilka DIY zabawek, to tylko takie potworki. Nie ma znaczenia czy mamy 2 czy 3 drożne podłogówki. Po prostu takie końcówki z zapasem prądu wydobywają prawidłowe nutki.

Jeszcze jedna uwaga do dj_zibi. Na AS jeszcze nikt nie napisał że A5 jest lepszy, tylko ma inna manierę grania. Accu ponoć gra potężniej, a A5 cieplej, zresztą jak każdy Pass.

Zostało mi kilka połączeń i mój P7100 będzie wygrzewany. A potem bezpośrednie porównanie z A5.

Basu nie przybyło ale ja mam do tego swoją teorię, mimo wszystko wzmacniacz gra bajecznie i cholernie szybko.

O rzeczywiście :) się dobrze nie przyjrzałem. Do zasilacza impulsowego jak się podłączy multimetr by mierzył DC to też potrafi 0 pokazać, stąd moje brednie które wyżej napisałem.

PCB rano przyszła. Między zespolonymi, całkami, a teorią obwodów chwila przerwy na lutowanie ;). Brakuje jednego tranzystora, jednego kondensatora i 3 rezystorów ;)

Nie na temat...
gavron04 masz brudny obiektyw czy matrycę? Pierwsze zdjęcie od lewej nad kondem po prawej stronie widać plamkę, na drugim i trzecim zdjęciu widać to samo.

Nie na temat...
Minimalnie, ale to naprawdę minimalnie obiektyw. A to co widać to 'czysty' parapet ;). Matryca czyści się przy każdym wyłączeniu aparatu

Powrót