• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Jednak dziewczyny zdecydowaly sie na kolor bialy. (sorki za syf ale z dwoma malymi bomblami to mozna sprzatac i sprzatac)

lwg865n7rp3zxcf3ynmg_1397925724.jpg
hijpgvissmxcazzarjmj_1397925721.jpg

Rzadko coś mi się podoba, ale naprawdę fajnie wyglądają, może mały akcent drewna by się przydał ale to kwestia gustu.
Gratulacje.

Borys, śliczne monitory, jak skończone, to wrzuć do gotowych konstrukcji z opisem, przyda się bo są tacy jak ja, co lubią jednolite lakierowane pudełka co pasują do każdego typu wnętrza :)

Dzieki chlopaki.

Zostala mi jeszcze zwrotnica. Mam nadzieje ze uda sie ja jakos ogarnac.

Proces malowania --> ja tylko przygotowywalem obudowe, reszta zajal sie lakiernik. Na front poszla chyba tylko baza zeby uzyskac mat. Proces przygotowania jest w pdf'ie ponizej.
Po oklejeniu mdf'em 3mm i przygotowaniu obudowa byla perfekt ale po odebraniu od lakiernika widac ze mdf zaczal troche pracowac (klawiszowac) i widac miejsce laczenia sie plyt.
Nie wiem za bardzo jak tego w przyszlosci uniknac w przypadku robienia tego typu obudow. Jezeli obudowa ma byc prostopadloscienna to wystarczy mdf laczyc na tzw 45 stopni i po sprawie, nie powinno klawiszowac.
Jak cos sie bedzie dalej dzialo to bedzie szlifierka i fornir.

Mam takie pytanie --> czy sa latwo dostepne laminaty bialy/czarny fortepianowy ? Chyba sylwek taki zastosowal w swoich kolumnach ?

Wesolych Swiat dla wszystkich DIYowcow, szybkich tranzystorow, smacznych rezystorow i mokrych elektrolitow

Załączniki

Nie wiem za bardzo jak tego w przyszlosci uniknac w przypadku robienia tego typu obudów.

Przymierzam się do obudowy do moich klocków i mam podobną zagwozdkę. Gdzieś w necie widziałem wątek, klonowania B&W coś z serii 800. Tak chłopak wykonał obudowę z MDF i okleił ją laminatem mata szklana z żywicą. Na froncie dał włókna węglowe i żywicę. Wszystko było polakierowane na wysoki połysk. Myślę że ta metoda zabezpiecza przed klawiszowaniem w 80%. Przy obudowach nie prostopadłościennych to chyba jedyna metoda.

Borys niestety cięcie formatkę na 45st nie pomoże w problemach z klawiszowaniem
Tam zamiast pękać na laczeniach płyt bedzie pękać na rogach
Sprawdzone
Najlepiej to zrobic obudowe w najprostszy z możliwych sposób i nałożyć t-shirt na nia i zazywicowac
Potem szpachla zwykła i wykonczeniowa i do lakieru

Borys niestety cięcie formatkę na 45st nie pomoże w problemach z klawiszowaniem
Tam zamiast pękać na laczeniach płyt bedzie pękać na rogach
Sprawdzone
Najlepiej to zrobic obudowe w najprostszy z możliwych sposób i nałożyć t-shirt na nia i zazywicowac

Panowie, kilka paczek w życiu zrobiłem i wydaje mi sie ze najprostszym rozwiązaniem jest zwykła obudowa która odstoi swoje i dopiero po jakimś czasie zostanie przeszlifowana i oklejona HDFem. Zawsze tak robie i nigdy nie było widać klawiszowania pod fornirem.

Panowie, kilka paczek w życiu zrobiłem i wydaje mi sie ze najprostszym rozwiązaniem jest zwykła obudowa która odstoi swoje i dopiero po jakimś czasie zostanie przeszlifowana i oklejona HDFem. Zawsze tak robie i nigdy nie było widać klawiszowania pod fornirem.
A lakierujesz je na wysoki połysk.?
Przy farbach białych czy czarnych wykończonych na higlass HDF i sezonowanie nie pomaga. Widziałem fajne markowe paczki polakierowane na czarny połysk i też było widać.

Myślę że to najlepsze rozwiązanie.

lklukasz, zastanawiam się czy po jakimś czasie nie rozwarstwia się taki laminat. Sprawdzałeś?

A lakierujesz je na wysoki połysk.?
Przy farbach białych czy czarnych wykończonych na higlass HDF i sezonowanie nie pomaga. Widziałem fajne markowe paczki polakierowane na czarny połysk i też było widać.

Ja zawsze robię fornir i najwyżej półmat i do takiego zabiegu wystarcza. Dla mnie sezonowanie to minimum poł roku:) Zrobiłem kilka paczek bez sezonowania i było widać ładnie klawiszowanie.

A dlaczego miało by sie to rozwarstwic?
Robie tak np słupki od kilku lat i żadne do tej pory sie jeszcze nie rozpadly
Jakieś naprężenia na styku płyta --> laminat występuję, w miejscu uskoku. Wystarczy lekko "opukać" takie miejsce i będzie jasne.

Utwierdziłeś mnie w tym rozwiązaniu.

Jeszcze powiedz, czy rzeczywiście dajesz t-shirt, czy jakąś inną matę.?

Powrót