• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Jak pisalem wczesniej, chcialbym zobaczyc pomiary tego glosnika, w porownaniu do innych przetwornikow, jak np u zapha. Mnie interesuja liczby, wartosci, nad ktorymi nie ma polemiki.

Co do oplacalnosci to kwestia osobista, co kto potrzebuje i ile chce lub moze wydac. Nie kazdy chcialby doplacic drugie tyle do samochodu, ktory normalnie pojedzie 300km/h, aby pojechal 330km/h. Prosta analogia.

A ja polutowałem do końca swojego nowego Jiga :-) jutro uruchomienie.

Skrytykowany wcześniej za prowadzenie ścieżek, ale cóż spróbujemy odpalić.

Ostatnia edycja:
Projekt małego subwoofera na głośniku Visaton W200S w 85% skończony ale niestety nie uniknąłem kilku błędów:/ Podczas szlifowania lakieru między nakładaniem kolejnych warstw porobiłem tak jakby odbarwienia tzn. gdzieniegdzie za mocno przeszlifowałem i porobiłem jaśniejsze plamy dodam że lakierowałem lakierem akrylowym. Druga sprawa tak jak widać na jednym z foto ( zaznaczyłem na czerwono) przebił się klej (odpowiednik butaprenu) i wyszły plamy ciemniejsze. Zdzierać cały lakier do zera i na nowo lakierować czy może macie inny pomysł?

Kolejna sprawa to strojenie BR... Obudowa to 32l i strojona na 40Hz. BR 7cm/17cm. Wytłumiona tylko tylna ścianka gąbką z materaca... Chodzi mi o to że bas nie jest twardy trochę jakby dudnił... Nie jest źle ale jednak w 100% nie jestem zadowolony z tego dzwięku. Tak się zastanawiam czy zmieniając strojenie albo wytłumienie jestem w stanie wycisnąć maximum co jest w stanie pokazać ten głośnik. W WinISD charakterystyka przedstawiała się poprawnie ale rzeczywistość to inna bajka ale to mój pierwszy projekt więc mam co się uczyć.

Ostatnia edycja:
Druga sprawa tak jak widać na jednym z foto ( zaznaczyłem na czerwono) przebił się klej (odpowiednik butaprenu) i wyszły plamy ciemniejsze. Zdzierać cały lakier do zera i na nowo lakierować czy może macie inny pomysł?

Nic z tym już nie zrobisz.
Żeby się tego pozbyć musiał byś wymienić fornir.

Jeszcze nie wiem jak to zrobię, ale zrobię :)

Obudowy z założenia będą uniwersalne, pod dywanikami będą odkręcane panele, jeśli zmieni się koncepcja głośnika, to wystarczy tylko wymienić panel z frezem na głośnik i dociąć nowy dywanik.
Najgorzej to będzie z lakierem, chyba nie dam rady u siebie tego zrobić, nawet przygotować ich do lakierowania z racji gabarytów.
Myślę nad fornirem modyfikowanym, ciemnym, mało pasiastym.

Nie na temat...
Potrzebuje klej poliuretanowy / taki który puchnie. Jaki byłby dobry polecenia? Czy takie w tubie do pistoletu się nadają

No cos podobnego do Wilsonow, ale do czasu az nie zrobie porzadku z kompresorem, to sie za robote nie biore. Tego sie praktycznie nie da ladnie zrobic w fornirze, lepiej polozyc lakierek. Chyba ze od razu ze sklejki i po temacie.

7dghd0hp3gna31rfe29l_1403038409.jpg

Płytka jest mała, 4 cm na 7 cm.

Musiałem wreszcie płytkę zrobić do mojego projektu przedwzmacniacza RIAA - stwierdziłem, że tym razem zaprojektuję ścieżki na polygonach :P Zdążyłem już ścieżki zmienić od czasu wysłania tych prototypów ale to nie problem.

Zobaczymy jak będzie się sprawował, do tej pory nie byłem zadowolony z gotowych rozwiązań (ceny przedwzmacniaczy RIAA są chore i nie mają nic ciekawego).

Ostatnia edycja:
Ja w sumie projektowałem coś nowego, chciałem w miarę dobrze pokryć krzywą RIAA (i w symulacji to się udało), ale nie wiem jak się sprawdzi w rzeczywistości cały układ. Elementy zakładałem b. dobrej jakości - użyty został wzmacniacz operacyjny LT1028, który jest bodajże do tej pory królem niskich szumów (co jest dobrą rzeczą do wzmocnień rzędu 60 dB dla wkładki MC), do tego bufor na LT1010 i dodatkowe DC Serwo jako mój eksperyment (Raven stwierdził, że można go usunąć ponieważ sam offset będzie mały). Rezystory też jak najlepsze - nisko szumne Vishay Dale, ewentualnie coś innego.

Na razie przetestuję go i sprawdzę jak się sprawuje, jak wszystko będzie OK to mogę udostępnić (nie chcę dawać czegoś co nie zostało dobrze sprawdzone).

Powrót