• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Swojego czasu też działałem w temacie wskaźników i ich przyspieszenia :) - większość VU-metrów dostępnych na rynku to mega muły. Ja sprawę rozwiązałem na uC bo 6 lat temu dostęp do dobrych scalaków OP-Amp i OP-Log to było prawdziwe wyzwanie. Układ bujał ustrój ERA mk3a i to całkiem żwawo

Acha, jakość i muza z przed 6 lat ;)

Q układ który prezentujesz jaką ma realną dynamikę pomiaru?

Ostatnia edycja:
A jak :) - nawet nie wiem skąd to miałem i na czym leciało...

Dynamika całkiem niezła, ja uzyskałem ok 60dB w pasmie do ok. 4kHz. Czy twoje wskaźniki będą obsługiwały wskazanie +3dB od mocy znamionowej czy przerzucisz ten zakres w stronę niższych poziomów? Przy konwersji A/D to +3dB zżera kupę zakresu przetwornika :/
Swoją drogą był projekt w Elektorze wskaźnika w pełni analogowego (i indukcyjny pomiar prądu ;)) o zakresie ~120dB ale podzespoły do niego to była jakaś abstrakcja.

Dzisiaj dostałem blachy, będzie nowy uniamp.
ct9577abk321zya02vkj_1403900261.jpg

eqg1nrlw1xzuts1huole_1403900330.jpg

ciekawe otwory wentylacyjne ;)

widac moj uni nie bedzie niczym szczegolnym - tak dlugo czekam na malowanie itp itd :(

Na otwory wentylacyjne nie miałem pomysłu do czasu przeczytania jakiegoś artykułu na wp o promieniowaniu tam taki znaczek zobaczyłem.

A jak pozbędziesz sie tych śladów na froncie po frezie ? ja mam taki sam problem.. frez był krzywy czy frezarka nie była powtarzalna i gdzie nigdzie jest głębiej rysa... na dodatek jeszcze okręci zostały

Czy twoje wskaźniki będą obsługiwały wskazanie +3dB od mocy znamionowej
Tak. Punkt mocy znamionowej bedzie kalibrowany na 0dB na wskazniku (chocby ze strony praktycznej jest to wlasciwe: kazdy wskaznik ma jakis tam przerzut dynamiczny).
Pamietasz moze w ktorym Elektorze to bylo ?

Ostatnia edycja:
Jak tak wyszczotkujesz, pochwal się wynikami i "techniką", mnie też będzie czekać zabawa z alu :)

Nie na temat...
Niech się Q przerzuci na papierosa elektrycznego ... a widząc drivera z zasilaniem takiego papieroska problemów nie będzie... tylko ten kabel.....

Nie na temat...
Pawel S., ploter: juz od ponad 3 lat pale wylacznie e-papierosa (obecnie Sigelei Legend + Aspire Nautilus :cool:). Paczka po papierosach i zolta zapalniczka (widoczna na fotce sluchawkowca) to "pamiatka" po odwiedzinach sklerotycznego kolegi :D

Ostatnia edycja:
Powrót