• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Myślę że 50mm wysokości wystarczy.
Do tego dojdą 5-10mm podstawki.

Mój z takich podkładek na pewno by zeskoczył - na szczęście nie często używa się takiej głośności.

Rfck, te przyssawki to niezły pomysł, przynajmniej na czas jakiejś imprezki :flapper:

Ostatnia edycja:
Nie będę filmików nagrywał - uwierz mi na słowo, że jest to możliwe. Ja też byłem bardzo zdziwiony.

Ty robisz zamkniętą, może nie będzie tyle ciśnienia, żeby to ruszyć z miejsca.
Przetestuj zanim wykończysz budę, ja tego nie zrobiłem i żałuję, bo teraz na pewno bym zrobił głośnik z przodu.

Rfck, te przyssawki to niezły pomysł, przynajmniej na czas jakiejś imprezki
Tak na serio to byś musiał mieć takie jak np. do montowania uchwytu do nawigacji na szybie :)

Aż mi się nie chce wierzyć że tak ciężką obudowę taki głośnik może ruszyć, i to w górę, na tyle aby kolce wyskoczyły z podkładek.

Ale to są nóżki nie kolce, jakby kolce sie wbiły w podłogę to by nie ruszył. Ale też jestem zdziwiony... musi przy tym mocno drgać co oznaczałoby złą obudowę :unsure:

Paweł, odpaliłem te kolumny i muszę Ci powiedzieć, głębokie uznanie. Więcej napiszę jutro w odpowiednim temacie.

Ale to są nóżki nie kolce, jakby kolce sie wbiły w podłogę to by nie ruszył. Ale też jestem zdziwiony... musi przy tym mocno drgać co oznaczałoby złą obudowę

No nie wyobrażam sobie kolców pod takim ciężkim klocem i zniszczonej dzięki nim podłogi.
Drga i podskakuje bo głośnik i tunel skierowane są w dół, a jak postawie go na boku to nic takiego się nie dzieje.
A co to znaczy zła obudowa? Co najwyżej za lekka może być.

Co tu można napisać malowane były i znajomego było bardzo dużo szpachlowania ponieważ skrzynki były zrobione z płyty wiórowej a tylko front z mdfu. Kolor to biały półmat. Ogólnie dużo rzeźbienia:biggrin:

Męczę sub na 22SCX i mimo małej mocy coś w nim terkocze.

30l 40Hz BR

Felerny głośnik, czy coś mogłem zwalić?
Filtr jest ze strony głównej forum.

PS Wykres SPL z przymrużeniem oka, bo zrobiony na szybko i to wkładką no name.

Ostatnia edycja:
40hz to chyba za wysoko jak na ten glosnik.
Co do terkotania, to moze spotkalo Cie to co mnie. W moim glosniku znalazl sie opilek zelaza i powodowal slyszalne znieksztalcenia.

Powrót