• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

bass, kup sobie w koncu nowe ze sklepu glosniki i sluchaj. niewiem czy ty wogole slyszysz czy poprostu jestes niereformowalny

Zmieniają się parametry głośnika, wiedzą to szczególnie ci co mierzyli. Mam 2 głośniki 13/40/2 nieużywane i 4 używane. Te nie używane mają fs ok 61- 62, a te co mam w kolumnach maja fs ok 5Hz niżej

Tu nie trzeba nic mierzyć. Każdy kto miał nowy głośnik wie doskonale, że po czasie zmienia się jego barwa/jakość brzmienia. A jak ktoś nie słyszy takiej różnicy to nie powinien się interesować Audio.

No mi się wydaje, że często zmiany są tak powolne albo/lub niewielkie, że można poprostu nie zauważyć różnicy. Do tego dochodzi wiele innych spraw i niedoskonałości związanych z pomieszczeniem itd. Ja nie pamiętam jak te głośniki grały pare miesięcy temu w porównaniu do stanu obecnego.

Jak więc bass widzisz, wszyscy słyszą i wiedzą, tylko nie Ty i "dobre firmy fi audio, re itd" w to nie wierzą. I dobrze, niech tak zostanie. Każdy ma rację.

UWAGI MODERATORA
Proszę o zakończenie OT na temat wygrzewania, to nie jest miejsce na tą dyskusję.

Wzmacniacza do kompa w fazie przygotowan, oczwyscie LM4780 2x24V/150VA

zdjcie017mz2.jpg

zdjcie016nc9.jpg

herminator, a jak tam z basem ARN 116? w takiej obudowie pojawia sie?
mam ten glosnik ale jakos niechce mi sie obudowy do niego robic

Pawel S. napisał:
herminator, a jak tam z basem ARN 116? w takiej obudowie pojawia sie?
mam ten glosnik ale jakos niechce mi sie obudowy do niego robic

Gdyby zrobic z kompensacja BS to nie bylo by zle jednak ja sluchalem bez zwrotnicy i jest dosc duzy niedosyt niskich rejestrow, reszta pasma ok. Poza tym glosnik nie grzeszy spl'em u mnie bedzie pelnil role monitorow do kompa i tu sie chyba sprawdzi !.

Powrót