• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

miejmy nadzieje że ja zrobiłem dobrze bo nie chce tego samego co kolega :neutral: sprawdze jeszcze raz :smile: , jeszcze kilka godzin pracy i kolumny będą gotowe :mrgreen: , tylko mam dylemat . brakło mi sklejki a takowa kosztuje 160 zł za płyte ( ojciec sie gdzieś pytał , wymiary 100x150 cm) na same kolumny starczyło lecz brakło mi na podstawki a dokładniej potrzebuje dwóch prostokątów +- 20/27 cm . Czym mogę to zastąpić żeby to wyglądało jako tako :?:

btw , bedą takie kolce ?
http://allegro.pl/item488011750_kolec_glosikowy_zloty_kolce_m8_nr3_faktura.html
z racji tego ze nie miałem kolców w rękach to potrzebuje nieco informacji . Czy to należy przykręcić z drugiej strony czy jak :?: czy to poprostu zależy od rodzaju kolca ? potrzebuje coś takiego abym nie musiał na drugiej stronie przykręcać :???:

aha więc już wiem , te kolce fajne nawet , tylko mi się podobają raczej niższe amdr, jak idzie budowa twojego projektu :?: kiedy kończysz :?: :smile: ja za chwilkę ide do garażu , wyczyszcze wykończe i przylutuje kabelki i ma być :wink: . Cholerka frezy znów nie wyszły idealnie(gdn) :???: fakt równe okręgi ale za duże ( średnica ) no nic jak będzie tragicznie to szpachlówka naturalna i nie powinno nic widać , przynajmniej tak mi się wydaje :razz: na dx'a wyszło ładnie . tak to jest jak sie robi bardzo późno

projekt jeszcze dobrze się nie zaczął :) vify w domu, dzisiaj terminale kupiłem, ale tonsile w drodze, zwrotka nie zamówiona jeszcze, więc dalej niż bliżej :) zagrają już w grudniu, a finisz ho ho :grin:

Dostałem zlecenie zrobienia mietków za 600zł. Jak się koleś zdecyduje to czeka mnie powrót do starych śmieci :lol: Wystarczyło sprzedać jedne mietki i zamówienia się posypały. Tylko chyba się trochę cenię bo jak podaję im cenę to na ogół rezygnują. Niestety ale ja muszę na tym zarobić, bo pracy przy tym jest sporo.

Przemysl napisał:
Czym mogę to zastąpić żeby to wyglądało jako tako
to moze OSB dla kontrastu? napewno znajdziesz tanio gdzies odpady
Przemysl napisał:
bedą takie kolce ?
http://allegro.pl/item488...r3_faktura.html
z racji tego ze nie miałem kolców w rękach to potrzebuje nieco informacji . Czy to należy przykręcić z drugiej strony czy jak czy to poprostu zależy od rodzaju kolca ? potrzebuje coś takiego abym nie musiał na drugiej stronie przykręcać
amdr napisał:
te kolce wklejasz w otwory, nic nie trzeba z drugiej strony przykręcać
WBIJASZ a nie wklejasz :P
Przemysl napisał:
frezy znów nie wyszły idealnie(gdn) fakt równe okręgi ale za duże ( średnica )
zawsze rob probe na osobnym kawalku jakiegos odpadu
jamess8 napisał:
Tylko chyba się trochę cenię bo jak podaję im cenę to na ogół rezygnują. Niestety ale ja muszę na tym zarobić, bo pracy przy tym jest sporo.
no i masz racje. wiem cos o tym bo zrobilem 2 pary :P
ale 600zl to przegieta cena jak za takie kolumny :mrgreen:
mam tez je na sprzedaz ale musze dorobic pierscien bo okolice GDNa nie wyszly :???:

jak chcesz wbić w MDF takie gniazdo kolca? Prasą? Wierci się normalnie otwory na wcisk i zalewa dodatkowo dwuskładnikowcem.

nawiercone i wsadzone na klej, a jak jeden otwór był ciut za wąski to wiórówka puściła. w MDF pewnie jest lepiej, może nawet tylko na wcisk trzyma dobrze.

generalnie kolce jak kolce, działają podobnie jak te drogie ale ozdobnikiem nie będą.

Przemysl napisał/a
frezy znów nie wyszły idealnie(gdn) fakt równe okręgi ale za duże ( średnica )
zawsze rob probe na osobnym kawalku jakiegos odpadu
robiłem próbe wydawało sie ok , musiało sie coś we frezarce przestawić :mad: ale takiej strasznej dziury nie ma... najwyżej dam szpachlówki jeszcze . dziś/jutro bedzie skończone :wink: tylko musze na kolce poczekać . zostało przylutować kabelki i zamontować zwrotki :wink:

hol napisał:
amdr napisał:
w MDF pewnie jest lepiej, może nawet tylko na wcisk trzyma dobrze.
W MDF nawiercałem minimalnie mniejszy otwór. Żeby na wcisk, to nie powiem - trzeba było napażać młotkiem. Trzymają się super. Klej nie wchodził w grę, otwory robiłem specjalnie głębsze, żeby można bylo w razie czego wkręcić kolce jeszcze kilka mm do środka:
http://www.loudspeakershop.eu/kolce-harma-podkladka-4szt-p-1063.html

Nie wyobrażam sobie napieprzania młotkiem w ofornirowaną obudowę... ;)
Wolę wkleić.

Wstawiałem przed oklejaniem. W Twoim wypadku, jak najbardziej uzasadnione podejście delikatne :) Postaraj się jednak wywiercić taki otwór by wlazło na wcisk a nie luźno. Klej może się skruszyć z czasem.

cholera , ojciec znowu wkrętarke wziął do roboty :evil: no nic poczekam bo nie chce powtórki i uszkodzenia któregoś z głośników :razz: , Paweł S. po wykończeniu obudów , tak około 1mm jest większy promień , ale wykończenie jest ciemne ( myśle że będzie sie podobać , jak dla mnie wypas :smile: ) i tylko z bliska cokolwiek widać :wink: . Swoją drogą to nie mierzyłem głośnika ( średnicy ) tylko z tych danych katalogowych wziąłem - nie miałem ani metra ani suwmiarki większej w domu :neutral: . Kolce zamówiłem zwykłe czarne , o takie http://allegro.pl/item481927971_kolce_antywibracyjne_regulacja_podkladki_hd901h.html
do mojego wykończenia złote nie pasowałyby do niczego , a co do tego że brakło sklejki - znalazłem taki niewielki kawałek , ofrezuje wyczyszcze ładnie i przykręce do kolumny od spodu , nie będzie widać a będzie sie trzymało :smile:

Przemysl napisał:
ojciec znowu wkrętarke wziął do roboty no nic poczekam bo nie chce powtórki i uszkodzenia któregoś z głośników
wiec bierz srubokret i delikatnie krec pilnujac zeby czasem nie wbic go w zawieszenie :P
bart210, trzeba bylo nie obcinac skaju na frezie - posluzyloby jako uszczelka

bart210, ładnie . ładnie , twoje są sporo mniejsze widze ale równie ładne . P.s u mnie ta zielona pianka też odleciała :razz: , jestem bardzo ciekawy jak będą wyglądać twoje . Ze sklejki bardzo mi sie podoba(zwłaszcza że za free) - faktura ciekawa tylko te krawędzie ... no cóż , wkoncu to nie lite drewno :wink:

Pawel S., celowo obciąłem bo głośnik strasznie ciężko wchodził. Frez został zrobiony o ok. 1mm za mały.

Powrót